IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната хранителна криза ще се влоши

Споразумението за износ на селскостопанска продукция от украинските черноморски принастища няма да е достатъчно, за да облекчи ситуацията в държави от Африка, Азия и Близкия изток, които страдат заради цените и климатичните промени

18:46 | 16.08.22 г. 9
Корабът Brave Commander напуска едно от украинските черноморски пристанища. Той превозва 23 хил. т пшеница. Това е първият товар с хуманитарна хранителна помощ за Етиопия след началото на войната. Снимка: EPA/STRINGER
Корабът Brave Commander напуска едно от украинските черноморски пристанища. Той превозва 23 хил. т пшеница. Това е първият товар с хуманитарна хранителна помощ за Етиопия след началото на войната. Снимка: EPA/STRINGER

„Вътрешното производство на храни намаля рязко през последната година, недостигът на гориво направи производството, преработката, транспортирането и търговията на дребно много трудни, а вносът на храни и горива е непосилно скъп“, казва Шалмали Гутал, изпълнителен директор на Focus on the Global South, a мозъчен тръст.

Споразумение между Русия, Украйна, Турция и ООН за рестартиране на износа на храни от черноморските пристанища на Украйна помогна донякъде да се облекчат пазарите. Цените на пшеницата паднаха с 14,5 процента между юни и юли, насърчени от перспективата около 20 млн. т зърно, което стоеше в украинските силози, да бъдат изнесени.

Изпълнението на споразумението обаче започна бавно и колебливо след подписването му на 22 юли. Русия незабавно удари пристанището на Одеса с ракети, а Украйна, макар и оптимистично настроена да осигури така необходимото финансово облекчение за своите фермери, казва, че има "малък шанс" да успее.

Корабите, които преминаха по осигурения морски коридор, са същите, които бяха блокирани в Украйна от избухването на войната. Предизвикателно е да се насърчи корабоплаването в района, вкл. и привличането на кораби, наети от ООН да превозват хранителни помощи.

Дори ако Украйна и Русия изнасят в пълен капацитет, експертите са предпазливи и смятат, че споразумението лесно може да бъде анулирано. „Достатъчно ли е да възстановим предвоенното статукво? Не“, пишат двама селскостопански икономисти - Джоузеф Глаубер и Дейвид Лаборд. „Една единствена погрешно изстреляна ракета може да накара застрахователите да се откажат от предоставянето на застраховка“, посочват те.

„Все още не е ясно дали Украйна наистина може да изнесе всичко, което спешно трябва да бъде изнесено“, казва и Доминик Цилер, вицепрезидент на Международния фонд за развитие на селското стопанство (IFAD), агенция на ООН. „Ние все още се опасяваме, че този недостиг на основни храни може да предизвика сътресения на стоковите пазари и да доведе до ново повишение на цените, което пак ще удари най-бедните“, допълва той.

В много части на света в момента има екстремни метеорологични явления, отчасти поради изменението на климата. Екстремните горещини в Южна Азия и САЩ, сушата в големи части от Европа и Източна Африка и Китай и наводненията в Корея означават, че погиват култури, което също ще оскъпи храните.

„Бих отбелязал, че като цяло глобалните запаси от зърнени и маслодайни семена са ограничени и това е част от историята на хранителната инфлация“, казва Робин Андерсън, който представлява селскостопанската индустрия в Комитета на ООН за световната хранителна сигурност.

Производство на пшеница се предвижда да намалее през 2022 г. - за първи път от четири години.

„Имаме нужда от селско стопанство, работещо с всички цилиндри на всички континенти през цялото време, защото изменението на климата винаги ще означава, че някой има затруднения“, допълва Андерсън.

Скокът на цените на торовете също оскъпява селскостопанската продукция. Един служител на ООН предупреждава, че кризата е „огромна“ и заплашва да удължи кризата с глада, ако фермерите по целия свят торят по-малко, за да спасят поне част от печалбите си.

Цената на торовете се повиши още преди Русия да нападне Украйна, но поради зависимостта на индустрията от природния газ, чиято цена скочи до небесата заради войната, торовете поскъпват още повече. „Скоковете на цените на торовете и опасенията относно наличността хвърлят сянка върху бъдещите реколти и по този начин се рискува т цените на храните да останат високи за по-дълъг период“, казва мозъчният тръст IFPRI.

Появи се вълна от международни политически инициативи за справяне с кризата, включително от Франция и Германия, но експерти смятат, че тя няма да бъде ефективна без голяма финансова инжекция на пари в брой. Световната продоволствена програма е събрала 8 млрд. долара дарения тази година, но се нуждае от общо 22 млрд. долара. Ако парите постъпят, спешната помощ може да помогне за предотвратяване на най-лошото развитие на кризата с глада.

Експертите казват все пак, че светът се нуждае от системна промяна. „Когато има криза, винаги има голяма готовност за оказване на спешна помощ, която няма да създаде устойчиво развитие, но ще предотврати смъртта на хора“, посочва Цилер от IFAD. „Когато става въпрос за създаване на устойчивост, за финансиране на дългосрочно развитие, тогава е по-трудно да се мобилизират средства“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 година
До: Импeраторът Сус, бе, *** крадливо. Лъжат за Африка, празна кратунке. Ама и те като тебе лъжльовци и крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 1 година
До: ИмпeраторътНищо лошо за холандците, само за премиера им. Те за това са на крак всички там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: Alex Silver и да е за ЕС къде е проблема е КЕЛЕШников? Не разбрахте ли че ЕС има пари и за желязо, и за газ ще намери и за храна ще има. Да му мислят другите, особено тези у Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
До: julian12 На кого се опитваш да обясняваш? На тия тъъпи еничари на копанка към Пиндостан срещу България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Alex Silver
преди 1 година
Лъжльовците ги изловиха по бели гашти (***). Нито един укропитешки кораб не е пристигнал в Африка. Цялото зърно се изнася за гладна юропа. Картинките с тия кораби вече се разпространяват нашир и длъж. Как пък един път да не излъжат тия мазни педровци? Но какво друго от увредени в главата човеци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
До: julian12Да кажеш нещо лошо срещу холандците в момента (не когато да били колонизатори) е меко казано глупаво. Хората там са много напред като мислене, начин на живот и поведение. Холандия е хъб на мозъците в ЕС. Само да се усетят да спрат субсидии на фермерите, че много скъпи къщите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 6
julian12
преди 1 година
До: zelka007Тази криза е изкуствено създадена. Да не говорим, че няма нищо общо с промяната на климата и измислиците, че земята се затопляла. Научните изследвания показват коренно различни данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 5
julian12
преди 1 година
Да бладогадим на Световния Икономически Форум и техните г-зоблизци като Премиера на Франция, Канада и Недерландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
zelka007
преди 1 година
Хех ... че това е само началото на спиралата с цените на храните ... Никой , освен ЕС и Усато не взимат мерки за ограничаване на емисиите , затоплянето си пълзи , сушите се увеличават в цял свят ... Гледай сеир след 10г , сега все още нищо не е започнало по същество ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още