IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От март насам Украйна си е върнала територии с големината на Дания

Руската офанзива се забавя в последния месец, сочат данни на анализатори

10:23 | 25.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Украинските военни си върнаха Змийския остров в началото на юли. Снимка: President.gov.ua
Украинските военни си върнаха Змийския остров в началото на юли. Снимка: President.gov.ua

От средата на март досега украинските военни са успели да си върнат окупирани от Русия територии с големината на Дания, пише Института за изучаване на войната в своя дневен отчет за войната в Украйна. Според анализаторите в последните 39 дни руските военни са успели да завоюват площи с големината на Андора.

От 21 март насам руските военни са отстъпили от територии с площ от 45 хил. кв. километра, сочат данните. Те потвърждават и коментарите за оперативна пауза за Русия от 16 юли насам - руските военни са превзели едва 450 кв. километра.

За забавяне на хода на военните действия признава и руският военен министър Сергей Шойгу. На 24 август той коментира, че целите на Русия не се променят, въпреки по-бавния темп. Причината е, че страната иска да избегне жертви сред цивилните.

Но в същото време ракетните обстрели над редица населени места в Украйна не спират. В сряда, в Деня на независимостта на Украйна, руските ракети поразиха гарата в Чаплине и намиращия се в момента там влак. Жертвите от този акт са поне 22, а пострадали са над 50 души.

Според института руските военни не успяват да превърнат своите тактически успехи в оперативни и действията им в Източна Украйна вече са достигнали своя пик.

От началото на военните действия през февруари Русия окупира голяма част от източните и южните територии на Украйна - почти изцяло Донбас, Запорожието и Херсонска област. Според оценките на анализатори около 20% от територията на страната е под руски контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Кисимов
преди 1 година
Карта изпорчена: https://aftershock.news/?q=node/1146299
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
valentino29
преди 1 година
Много тъпо заглавие,"Украйна " нищо не си е върнала,руснаците изоставиха някои територии,апропо Дания е доста по голяма.Дизайна на инвестора стана много смотан ,като тъпата пропаганда,която ни пробутва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
6 месеца по-късно още не може да се формулира каква е целта на тази специална оперция ... ще трябва да да си пусна пак някой анализ на "Тримата ***" - Вацев, Чуков и Христов да видим какви са новите опорки ... и моя любимец Витанов който е като баба открила Facebook и пише километрични постове, за това колко е умен - тези хора четете, те ще ви покажат истината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още