IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 22 загинали след руска ракетна атака срещу пътнически влак в Украйна

Ако Русия не бъде спряна сега, руските убийци вероятно ще се окажат в други страни - в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка, заяви Зеленски 

07:25 | 25.08.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Telegram
Снимка: Telegram

След Деня на независимостта Украйна скърби за многобройните жертви на руската ракетна атака срещу пътнически влак. Късно вечерта в сряда президентът Володимир Зеленски съобщи за най-малко 22 загинали. Влакът е бил ударен близо до град Чаплине в Днепропетровска област в Централна Украйна. „Чаплине е нашата болка днес", каза Зеленски. Както мнозина се опасяваха по-рано, на празника, символична дата, маркираща и шест месеца от началото на войната, имаше и тежки руски атаки с ракети и крилати ракети в други части на страната.

В сряда Украйна отбеляза 31-вата годишнина от независимостта си от Съветския съюз. На тази историческа дата САЩ обещаха военна помощ на стойност 3 млрд. долара (около 3 млрд. евро) за Украйна. Пакетът трябва да се използва за защита на страната и модернизиране на нейната армия. Президентът на САЩ Джо Байдън ще обсъди подробностите по време на телефонен разговор със Зеленски в четвъртък. За Украйна това е 183-ият ден от войната.

Зеленски: Украйна ще съществува вечно

„Нашата независимост не се изчерпва и никога няма да се изчерпи", каза Зеленски във видеообръщението си в сряда вечерта. Въпреки заплашителната ситуация, казва той, ще има и 32-ри Ден на независимостта, и 33-ти, и всички следващи. „Украйна ще съществува вечно“. 

Предвид опасността от руски нападения обичайните военни паради на празника бяха отменени. Вместо това на главната улица на Киев – „Крешчатик“ - бяха изложени унищожени руски танкове и друга пленена военна техника. Много украинци отидоха да ги разгледат. Британският министър-председател Борис Джонсън пристигна в Киев за третото си посещение по време на войната. Солидарност с нападнатата страна изразиха и хиляди хора в европейски градове и на много други места по света. Хора присъстват на демонстрацията "Марш на свободата" по случай Деня на независимостта на Украйна в Берлин, Германия, 24 август 2022 г.   EPA/FILIP SINGER Хора присъстват на демонстрацията "Марш на свободата" по случай Деня на независимостта на Украйна в Берлин, Германия, 24 август 2022 г. EPA/FILIP SINGER

Въпреки че Русия се опита да предотврати това с предложение, Зеленски говори чрез видеовръзка пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк в сряда. Той подчерта глобалното значение на отбранителната борба срещу руската инвазия. „Днес нашата страна празнува Деня на независимостта и сега всички виждат колко много светът зависи от нашата независимост", каза Зеленски. Ако Русия не бъде спряна сега, „руските убийци вероятно ще се окажат в други страни - в Европа, Азия, Африка, Латинска Америка".

Първо нападение срещу пътнически влак

През шестте месеца след инвазията в Украйна руските войски често обстрелват железопътни съоръжения, за да прекъснат украинските маршрути за доставки. През април при ракетно попадение в предгаровия площад на гарата в Краматорск в Донбас загинаха 57 души по данни на Украйна. Вероятно обаче за първи път сега е засегнат и пътнически влак - в близост до Чаплине. Първите снимки, които все още не са проверени, показват няколко изгорели вагона на железопътен насип. Сред 22-те загинали Зеленски изброява и пет жертви, които са загинали в кола близо до релсите. Засега няма коментар от страна на Русия. Москва многократно е отричала, че атакува гражданска инфраструктура.  

Кадри от удара по влака в Чаплине. Снимка: Telegram Кадри от удара по влака в Чаплине. Снимка: Telegram  

В друг град в Днепропетровска област единадесетгодишно дете е било убито при обстрел, съобщават от областната администрация. В сряда руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че армията му е забавила атаките си, за да пощади украинското цивилно население.

По време на целия празник в Украйна имаше постоянна въздушна тревога. В следобедните часове в Хмелницкия регион в западната част на страната са били чути силни експлозии, съобщи губернаторът Серхий Хамалий. Няколко минути по-рано беларуски опозиционни активисти съобщихаза изстрелването на четири ракети от Беларус. Два руски бомбардировача също са излетели оттам. Информацията не може да бъде проверена по независим начин. Президентът на Беларус Александър Лукашенко предоставя страната си на руските войски като плацдарм. Украинската армия, от своя страна, атакува руски складове за боеприпаси зад фронтовата линия в четвъртък вечерта.

Щатска помощ за въоръжаване в размер на 3 млрд. долара

Със средствата от новия американски оръжеен пакет Украйна ще може да се сдобие със системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, както и с безпилотни самолети и радари, „за да може да се защитава в дългосрочен план", заяви Байдън. Президентът на САЩ поздрави Украйна по случай годишнината. Това показвало, че „Украйна се гордее, че е и ще остане суверенна и независима държава". Съединените щати са решени да подкрепят украинския народ в борбата му за защита на суверенитета му, добави той.

Руският президент Владимир Путин изглежда вярва, че страната му може да надделее над Украйна и международната общност с по-силна воля за борба, заяви говорител на Министерството на отбраната на САЩ. „Пакетът на САЩ е осезаемо доказателство, че това е поредната руска грешка“. 

Германия: Проиграхме доверието на Източна Европа

Денят на независимостта беше повод да се проучи как може да се окаже подкрепа на Украйна, заяви в сряда федералният министър на външните работи на Германия Аналина Бербок (Зелени) пред Heute-Journal на ZDF. Новите доставки на оръжие от Германия обаче са "тънка граница", тъй като самият Бундесвер е недостатъчно оборудван, поясни тя. 

Бербок призна, че Германия е изгубила престижа си пред източноевропейските си съседи, като се е поколебала да помогне на Киев. Тя каза също, че настояването за завършване на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море е било грешка. „Придържайки се към "Северен поток 2", ние не се вслушахме в опасенията на нашите балтийски и източноевропейски приятели", призна министърът.

Важните събития в четвъртък

Международната кампания за забрана на противопехотните мини и касетъчните боеприпаси (ICBL-CMC) представя в Женева годишния си доклад за използването на касетъчни боеприпаси. Става дума за снаряди, които малко преди удара освобождават множество малки взривни устройства, които се разпръскват и представляват неконтролируема опасност за хората. Според първоначалните констатации на организацията Русия е използвала такива боеприпаси и в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: valentino29: Разбира се :) Също така матроса от кораба Масква е пушил цигари кемъл. След като е дръпнал за последно е метнал фаса някъде по палубата и всичко е гръмнало :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаНикаква грешка ,влакът е бил военен ешелон ,загиналите са били военни и са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ета па пагрешка стала, наших безаналоговие оружия не могут точно да уцелят какая там сграда, а камо ли влак в движение. А мой друг Серьога из фронте сказал, че сме се целили в завод за алкаголь как отмъщение затом что наш склад за водка бомбили и уничтожили. Так, если мьi пить не будем и вьi не будете. Ну оцелили влак...завод бьiл только на 12 километра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 един газов шантаж му остана на късия... ще ни трови още малко, макс до нова година и с това ще свърши и последния му коз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
Крадците на съдомиялни машини могат с високоточните калибри и гиперзвуки единствено да уцелят жилищен блок , търговски център , училище , ЖП-гара , влак ... Ако е да целят някаква военна техника не могат , но гражданска инфраструктура , по възможност по големшка могат ... Ем оказа се , че нито един HIMARS не са унищожили или пленили ... Ефффтина пропаганда ... :))) ... А са успяли да загубят около 1700 танка и над 4000 бойни машини ... Ефективност по рaшистки ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
Путин е бесен.... в безсилието си ще направи много проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още