IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън отбелязва Деня на независимостта на Украйна с военна помощ за 3 млрд. долара

Това е най-големият пакет от Вашингтон след нахлуването на Русия в страната преди шест месеца

17:02 | 24.08.22 г. 5
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg
Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза Деня на независимостта на Украйна в сряда с отпускането на военна помощ на стойност 3 млрд. долара - най-големият пакет от Вашингтон след нахлуването на Русия преди шест месеца, предаде Ройтерс.

Помощта идва в момент, когато американски служители предупреждават, че изглежда Русия планира да започне нови атаки срещу гражданската инфраструктура на Украйна и правителствените съоръжения през следващите дни.

 „САЩ се ангажират да подкрепят народа на Украйна, тъй като той продължава да се бори за защита на своя суверенитет“, каза Байдън в изявление при обявяването на пакета, отбелязвайки „горчиво-сладката“ годишнина на независимостта на Киев от съветската власт преди 31 години. 

Помощта от приблизително 2,98 млрд. долара „ще позволи на Украйна да придобие системи за противовъздушна отбрана, артилерийски системи и боеприпаси, безпилотни летателни системи и радари, за да гарантира, че може да продължи да се защитава в дългосрочен план“, каза той.

От началото на управлението на Байдън през януари 2021 г. досега САЩ са насочили общо приблизително 10,6 млрд. долара помощ за сигурността на Украйна. От 2014 г. насам Щатите са отделили над 12,6 млрд. долара за сигурността на страната. 

Новият пакет използва средства от Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), отпуснати от Конгреса, за да позволи на администрацията на Байдън да набавя оръжия от индустрията, вместо да взема оръжия от съществуващите оръжейни запаси на САЩ.

Същевременно проучване на Ройтерс и Ipsos, представено също в сряда, разкрива, че към момента след половин година война в Украйна слабо мнозинство от американците са на мнение, че САЩ трябва да продължат да подкрепят Киев, докато Русия не изтегли всичките си сили. 

Проучването сочи продължаваща подкрепа за политиката на Джо Байдън в помощ на Украйна въпреки икономическите проблеми и вътрешните политически събития, които привлякоха вниманието на американците през последните месеци.

От 1005 души в САЩ, участвали в онлайн анкета миналата седмица, 53% са изразили подкрепата си за Украйна, „докато всички руски сили не бъдат изтеглени от територията, която Украйна определя като своя“. Само 18% са казали, че са против. Подкрепата идва и от двете основни политически партии в страната, въпреки че тя е по-изразена при гласоподавателите на Демократическата партия (66%), отколкото при републиканците (51%).

Крехко мнозинство от 51% подкрепя също предоставянето на оръжие като пушки и противотанкови оръжия на украинската армия, а 22% са против. В предишни проучвания по-голям брой американци са подкрепяли предоставянето на оръжие на Украйна, но пряко сравними проучвания не са налични. 

В съответствие с минали проучвания сред американците от целия политически спектър има слаба подкрепа за изпращане на американски войски в Украйна. Само 26% подкрепят подобна намеса, но 43% са съгласни да бъдат изпратени американски войски в страни членки на НАТО, съседни на Украйна, които не са във война с Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ой, ***, сейчас го закъсахме. Ета значит още хаймарси и М777. Я презваню на Серьога, мой друг на фронте, да си обирает крушите немедлено, че още по-плоха будет! Вчера он разказал как бомбили техни позиции, хвърчали руки и крака, многа груз 200, даже украинците сбили склада с водка и патом всих наших стоят в ступор. А как воевать без водку?? Как? А ПВО пак ничто не свършило, а уж бьiло такое - безаналоговое.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 1 година
Скоро ребятата ще разберат от първо лице какво са усещали хитлеристите през ВСВ пред лицето на нестихващият поток военна техника, резервни части, боеприпаси , транспортни средства, облекла и храни, които са течали като пълноводен поток от Северна Америка към фронтовете в Европа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Хихи ... Превключват на по-високи обороти военната индустрия ... Нечестивият детеубец в кремля му свършва парата в свuрката ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
toto 2
преди 1 година
Пак заеми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Бой по ***, бой! Всеки паднал при сега е един проблем по-малко за нашите деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още