IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон призова за бъдеще с Алжир отвъд болезнената история

В миналото надеждите на френския президент за загърбване на тежката история от колониалната ера се оказаха преждевременни

23:40 | 25.08.22 г. 1
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и алжирският му колега Абделмаджид Тебун (вдясно) разговарят в президентския дворец в Алжир. Снимка: EPA/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон (вляво) и алжирският му колега Абделмаджид Тебун (вдясно) разговарят в президентския дворец в Алжир. Снимка: EPA/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция и Алжир трябва да преодолеят „болезнената“ си споделена история и да гледат към бъдещето. Той каза това в началото на тридневната си визита в северноафриканската страна, предава Ройтерс.

Травмата от френското колониално управление в Алжир и тежката война за независимост, която приключи през 1962 г., преследват отношенията между двете страни от десетилетия и станаха причина за дипломатически спор, който избухна миналата година.

„Имаме сложно болезнено общо минало. И на моменти то не ни позволяваше да гледаме към бъдещето“, каза Макрон след срещата си с алжирския си колега Абделмаджид Тебун.

„Надяваме се, че визитата ще открие нови перспективи за партньорство и сътрудничество с Франция“, заяви от своя страна Тебун.

Връзките с Алжир станаха по-важни за Франция, защото войната в Украйна засили търсенето в Европа на северноафрикански газ, а също и заради нарастващата миграция през Средиземно море.

В същото време Алжир се стреми да извлече полза от по-високите цени на енергията и да си осигури европейски инвестиции.

Макрон отдавна иска да обърне страницата с Алжир и през 2017 г. той определи френските действия по време на войната от 1954-1962 г., в която загинаха стотици хиляди алжирци, като „престъпление срещу човечеството“.

Това изявление, което беше политически противоречиво във Франция, му спечели популярност в Алжир при последното му посещение преди пет години, когато беше приветстван от млади алжирци.

И при сегашното си посещение Макрон ще се обърне към алжирската младеж с планирани спирки, съсредоточени върху младежката култура, включваща брейк танци и северноафриканската поп музика „Рай“. Във Франция живеят над 4 млн. души от алжирски произход.

Но надеждите на Макрон за загърбване на тежката история от колониалната ера се оказаха преждевременни в миналото.

Миналата година той заяви, че алжирската национална идентичност не е съществувала преди френското управление и обвини лидерите на Алжир, че пренаписват историята на битката за независимостта въз основа на омраза към Франция.

Думите на Макрон предизвикаха буря в Алжир, където управляващият елит все още е доминиран от поколението, което се бори за независимост и за което тази битка заема централно място в националната идентичност.

Алжир изтегли посланика си за консултации и затвори въздушното си пространство за френски самолети, като усложни френската военна мисия в Сахел.

Преди срещата си с Тебун Макрон посети паметник на убити във войната алжирци, където положи венец. Той заяви, че двете правителства трябва да създадат съвместна комисия от историци, която да проучи архиви от колониалната ера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
mikimaus
преди 1 година
Ми хи хи чья колония?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още