IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще замрази споразумение за улесняване на визите с Русия

Блокът се готви да въведе по-дълбоки промени до края на годината

16:34 | 28.08.22 г.
Споразумението ще направи визите за руснаците по-скъпи и значително ще увеличи чакането. Снимка: EPA/БГНЕС
Споразумението ще направи визите за руснаците по-скъпи и значително ще увеличи чакането. Снимка: EPA/БГНЕС

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС ще подкрепят тази седмица замразяване на споразумението за улесняване на визите в блока с Москва в рамките на усилия за ограничаване на броя на издаваните разрешения за пътуване, след като някои страни от Източна Европа заплашиха едностранно да затворят границите си за руски туристи, пише Financial Times.

Някои страни искат колективни действия за спиране на обикновените руснаци да пътуват в ЕС с туристически визи в ново предизвикателство за блока, който се стреми да накаже Москва за нашествието ѝ в Украйна, като в същото време запази единството сред 27-те си страни членки.

Страни, сред които Чехия и Полша, спряха да издават визи на руски туристи малко след като президентът Владимир Путин нареди пълномащабно нашествие в Украйна през февруари. Оттогава те искат Брюксел да въведе пълна забрана в унисон с призив на украинския президент Володимир Зеленски.

Но други продължават да издават документи за пътуване, позволяващи на руснаци с визи да пътуват навсякъде в Шенгенското безвизово пространство.

Като първа стъпка министрите планират да дадат политическа подкрепа за замразяването на споразумението за улесняване на визите между ЕС и Русия на двудневната среща в Прага, която започва във вторник, съобщиха трима запознати с разговорите източници пред FT.

„Не е уместно руски туристи да обикалят нашите градове, нашите пристанища“, коментира високопоставен представител на ЕС, участващ в преговорите. „Трябва да изпратим сигнал, че на руското население, че тази война не е добра, тя е неприемлива“, допълва представителят.

Части от споразумение от 2007 г., свързано със свободното движение на държавни ръководители и бизнесмени, беше замразено в края на февруари. По-широко замразяване ще отмени преференциалното третиране на руснаци, когато кандидатстват за всички визи за ЕС, изискващи повече документи. Това ще ги направи по-скъпи и значително ще увеличи времето за чакане.

„Намираме се в изключителна ситуация и тя изисква изключителни стъпки. Искаме да направим нещо повече от замразяването на улеснението за визи“, коментира представителят на ЕС и допълва, че по-дълбоки промени може да бъдат въведени до края на годината.

Но няма консенсус за допълнителни мерки, които Брюксел може да предприеме, за да ограничи броя на издаваните на руснаци визи в ЕС или да спре изцяло издаването им. Няма споразумение и за разширяването на каквато и да било забрана към граждани на Беларус, която подкрепи нашествието на Путин.

Някои страни като Германия предупредиха да не се въвежда пълна забрана. Представителят на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел, който ще председателства разговорите в Прага, заяви, че е против забрана на всички визи за руснаци и допълни, че блокът трябва „да бъде по-избирателен“.

Финландия, Полша и балтийските страни, които граничат с Русия, намекнаха, че са готови да спрат да позволяват на руснаци с туристически визи да влизат на територията им, като се позоваха на изключения за националната сигурност на Шенгенското споразумение.

Пътуванията по въздух между ЕС и Русия са замразени и много руски туристи използват тези страни като транзитен маршрут към други дестинации в ЕС. Премиерът на Естония Кая Калас заяви миналата седмица, че 30% от руснаците, пътуващи към ЕС, минават през балтийската страна.

„Наистина очаквам да постигнем съвместно европейско решение за това как значително да ограничим притоците на руски туристи към Европа“, заяви литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис. Той определи споразумение между 27-те страни членки като „най-устойчивото и правно коректно“.

„Ако не бъде намерено съвместно решение, не изключваме регионално споразумение сред страните, които са най-засегнати от огромните притоци на руски туристи, злоупотребяващи с европейското гостоприемство“, допълни той.

Страни, които подкрепят пълна забрана на руснаци, посещаващи ЕС за туризъм, твърдят, че не искат пълно затваряне на граници и че може да бъдат запазени изключения за хуманитарни причини, хора, търсещи убежище, и за дисиденти, бягащи от режима на Путин.

Министрите на отбраната на страните членки на ЕС, които ще се срещнат в Прага в понеделник, ще обсъдят варианти за потенциална тренировъчна мисия за украински войници, ръководена от Брюксел.

Потенциалните тренировъчни центрове, които следват сходна инициатива от Великобритания това лято, ще се намират в страни членки на ЕС близо до Украйна, заяви Борел миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още