IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обсъжда финансова помощ за Украйна в размер на 5 млрд. евро

Средствата са за спешни разходи на Киев

22:14 | 02.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предложение за финансова помощ за Украйна в размер на 5 млрд. евро ще представи Европейската комисия (ЕК) през следващата седмица, съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои източници. С тези средства ще бъдат покрити спешни разходи, като например заплати и помощи.

Тези средства са част от одобрения още през май пакет на стойност 9 млрд. евро, които да бъдат изплатени на Украйна до края на годината. Тези средства обаче още не са изплатени на Киев, заради несъгласие на някои членове от общността, включително и Германия, по условията на схемата.

Германия, която е най-големият донор в европейския бюджет, настоява ЕС да предостави на Украйна невъзвръщаеми грантове. Берлин е категоричен, че растящите задължения на страната само ще забавят възстановяването на икономиката. ЕК обаче предлага средствата да бъдат отпуснати под формата на заеми при преференциални условия за Украйна, които да бъдат гарантирани от страните от общността.

Докато траят споровете между Брюксел и Берлин, през август ЕК преведе 1 млрд. евро за Украйна, използвайки гаранции от европейския бюджет.  

Украинските власти коментират, че войната оставя дефицит в бюджета им в размер на 5 млрд. долара всеки месец.

Финансовата помощ за Украйна ще бъде обсъдена на среща на финансовите министри в Прага на 9-10 септември. Тя трябва да бъде одобрена и от страните в общността и Европейския парламент. Източници на Bloomberg  коментират, че дискусиите в чешката столица ще бъдат много напрегнати и обръкани. Според тях Германия вече е готова да предоставя заеми за Киев, но ще поиска при определянето наразмера на гаранциите за тях да бъде съобразена финансовата помощ, която те едностранно предоставят на Украйна. Вероятно това ще накара и други държави от общността да поискат същото.

От 2014 година ЕС е изплатила 5 млрд. евро на Украйна в подкрепа на редица институционални реформи. В първата половина на 2022 година, когато в страната вече се водят пълномащабни военни действия, отпуснатата помощ е 1,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още