IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global: Над 90% от големите компании са изложени на климатични рискове

Нов инструмент показва кои бизнес активи ще пострадат от покачването на температурите

10:45 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последствията от изменението на климата ще се усетят във всички индустрии, свивайки постепенно стойността на активите и принуждавайки инвеститорите да правят нови оценки на риска, предупреждава нов инструмент за анализ на данни, представен от звено на S&P Global.

Над 90% от най-големите компании в света ще имат поне по един актив, изложен финансово на климатичните рискове, като горски пожари или наводнения, до 2050 г., показват данни, предоставени от S&P Global Sustainable1. Повече от една трета от тези компании ще отчетат поне един актив, който ще загуби 20% или повече от стойността си, докато температурите се покачват.

„Повече от всякога инвеститорите и компаниите търсят актуални анализи, за да отговорят на финансовото въздействие от изменението на климата“, коментира Джеймс Макмеън, главен изпълнителен директор на компанията The Climate Service, която беше придобита от S&P по-рано тази година.

Новият набор от данни на S&P предлага на клиентите начин да предвидят „бъдещите финансови разходи от излагането на климатичните промени за 20 хил. компании, добавя Макмеън.

Това е поредният нов продукт, предназначен да помага на бизнеса и инвеститорите да оценят финансовите рискове, пред които са изправени в резултат на глобалното затопляне. JPMorgan Chase & Co., Fitch Ratings и Morningstar Inc. представиха подобни продукти по-рано този месец в отговор на нарастващото клиентско търсене.

Продуктът S&P Global Sustainable1 разглежда над 870 хил. корпоративни активи като складове и центрове за данни. Близо 10% от общите активи на S&P 500 ще бъдат финансово повлияни от климатичните рискове до 2050 г. при сценарий, при който се запази досегашната бизнес практика, като недостигът на вода и екстремно високите температури ще окажат най-голямо негативно въздействие.

Доставчиците на глобални данни и оценка на риска са подложени на огромен натиск от страна на клиентите да предоставят по-подробни екологични, социални и управленски оценки. Така екстремното метеорологично време трансформира планетата и постепенно превръща големи участъци от нея негодни за живеене.

Глобалната температура вече е с 1,1 градуса по Целзий по-висока от тази преди индустриализацията. Учените изчисляват, че редица части от повърхността на планетата са изложени на риск от затоплянето дори ако страните успеят да ограничат покачването на температурата до 1,5 градуса по Целзий – цел, определена от Парижкото споразумение за климата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още