IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изменението на климата може да влоши повечето болести при човека

Над половината заболявания се изострят от климатичните заплахи

18:43 | 09.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Полиомиелитът се завърна, маймунската шарка не отслабва, COVID-19 все още е наоколо, а сега се задават и други не толкова добри новини за здравеопазването: над 200 болести при човека може да се влошат поради изменението на климата, сочи ново проучване, цитирано от американския технологичен сайт The Verge.

Изследователите отдавна знаят, че променящият се климат влияе върху болестите. По-високите температури могат да направят още региони гостоприемни за комари, пренасящи болести, докато наводненията от по-честите бури могат да пренасят бактерии.

Повечето изследвания обаче се фокусират само върху шепа заплахи или върху една болест наведнъж. Новото проучване, публикувано в Nature Climate Change, предлага изчерпателна карта на всички начини, по които различни климатични опасности могат да взаимодействат с 375 документирани инфекциозни заболявания при човека.

Авторите са прегледали над 77 хил. научни статии за тези болести и климатични опасности. Те са установили, че от тези 375 болести 218 могат да се влошат от фактори като горещи вълни, покачване на морското равнище и горски пожари.

Проучването установява четири основни начина, по които изменението на климата изостря болестите. Първо, проблеми възникват, когато промените накарат животни, носители на болести, да се приближат до хората. Например животинските местообитания може да са засегнати от горски пожари, които изтласкват прилепи и гризачи в нови райони, увеличавайки вероятността те да предадат болести като ебола на хората. 

Други изследвания показват, че изменението на климата увеличава вероятността вирусите да прескачат от животни към хора, както се случи с коронавируса, който причинява COVID-19. Това явление също вероятно е допринесло за огнищата на вируса Зика през 2016 г.

Хората също се приближават до животни, носители на болести, по време на събития, предизвикани от климата. Има регистрирани случаи на холера и треска Ласа при движението на хората след бури и наводнения. 

Трето, климатичните опасности също дават тласък на патогените - като например нарастването на популациите от комари, пренасящи болести, при по-високи температури. 

И накрая, климатичните промени правят хората по-малко способни да се справят с болестите. Големи колебания в температурата например могат да отслабят човешката имунна система, което може да е причина за епидемии от грип.

Авторите на проучването са създали и интерактивна графика, която свързва всяка болест с климатичните опасности, които я влошават. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още