IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия обяви победа на фалшивите референдуми

Западът подозира Москва в саботаж на газопроводите в Балтийско море, Медведев заплаши с ядрен удар

07:00 | 28.09.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/STRINGER
Снимка: EPA/STRINGER

Фалшивите референдуми в окупираните територии водят до предопределен от Кремъл резултат. Изправен пред настъплението на Украйна, ястребът на Путин Дмитрий Медведев заплашва с ядрени удари. Частичната мобилизация принуждава хиляди руснаци да избягат от страната, а течовете от тръбите на "Северен поток" сочат за саботаж от страна на Москва. 216-ият ден от войната накратко.

Москва обяви победа на референдумите

Руските лидери обявиха победа в поредицата от режисирани и осъдени от ООН "референдуми", докато Кремъл се опитва да анексира голяма част от окупираната украинска територия след поредица от унизителни военни неуспехи.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, написа в официалния си канал в Telegram в ранните часове на сряда, че референдумите са приключили. „Резултатите са ясни", добави той. „Добре дошли у дома в Русия."

Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин написа в Telegram, че всички бюлетини в неговия регион вече са преброени, като 99,23% от гласувалите са се изказали за присъединяване към Руската федерация. Същото се е случило и в Херсонска, Запорожка и Луганска област, съобщи държавната информационна агенция "Риа Новости".

Декларацията на Москва бележи нова ескалация на войната и на разрастващия се конфликт между Русия и САЩ и техните съюзници. Гласуването беше осъдено като "нарушение на Устава на ООН и международното право" от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Руските войски не контролират изцяло територията на нито един от четирите региона, в които се проведе гласуването, и във всички тях бушуват боеве. 

Кремъл нареди провеждането на гласуванията, след като неговите сили претърпяха най-тежките поражения от украинските военни от седмиците след нахлуването на Русия през февруари. Тази седмица Путин също така призова за „частична мобилизация" за призоваване на 300 000 резервисти. 

Украинският президент Володомир Зеленски отхвърли резултатите в изявление в сряда на официалната си страница във Facebook. „Нито едно от престъпните действия на Русия няма да промени нищо за Украйна", написа той. „Този фарс на окупираната територия дори не може да се нарече имитация на референдум".

Според слуховете Думата (руският парламент, б. ред.) може да вземе решение по съответните законопроекти за анексиране още в четвъртък. Според руските информационни агенции се очаква президентът Путин да говори публично за референдумите в петък и от дни се очаква, че той може да обяви анексирането на териториите. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наскоро определи подобна стъпка като нарушение на международното право.

По време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк във вторник посланикът на Русия в ООН Василий Небенся все пак заяви, че Русия очаква нови референдуми в Украйна. "Този процес" ще продължи, "ако Киев не признае грешките и стратегическите си пропуски и не се ръководи от интересите на собствения си народ", а вместо това сляпо изпълнява волята на онези, които го манипулират, заяви Небенся.

Министърът на външните работи на Франция анонсира нови санкции от ЕС

Във връзка с това Европейският съюз (ЕС) вече подготвя нови санкции. "Ако Русия проведе тези незаконни референдуми, ще последват санкции от страна на Европейския съюз с пълната подкрепа на моята страна", заяви във вторник министърът на външните работи на Франция Катрин Колона по време на посещение в Киев. "Тези санкции, както и предишните, ще бъдат предприети в европейска рамка". 

След като се е консултирала с украинския си колега Дмитрий Кулеба, Колона заяви, че вече е "започнала работа сред европейците, в ход са консултации, за да се предложи нов набор от санкции възможно най-скоро". Те трябва да бъдат "индивидуални", за да засегнат отговорните лица, а сега да засегнат "други сектори, които не са били засегнати от санкции досега и които ще бъдат засегнати сега". Жители на Мариопул протестират в Одеса срещу подготвяното анексиране. Снимка: EPA/STRINGER Жители на Мариопул протестират в Одеса срещу подготвяното анексиране. Снимка: EPA/STRINGER

Във вторник Обединеното кралство вече обяви допълнителни санкции в отговор на референдумите, които ще засегнат длъжностни лица, участвали в тяхното провеждане, както и други олигарси. В петък САЩ вече заплашиха с икономически санкции в случай на анексиране на окупираните територии в Украйна. 

Кремъл: военната доктрина позволява ядрени удари

В петък започнаха „референдумите" в сепаратистките региони Донецк и Луганск в Донбас в Източна Украйна и в южните украински региони Херсон и Запорожие, критикувани от Киев и западните му съюзници като фалшиви. С оглед на успехите на украинската контраофанзива те бяха организирани набързо. 

„Правната ситуация ще се промени радикално от гледна точка на международното право, а това ще се отрази и на сигурността в тези райони", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан дали заплахите на Медведев представляват официалната позиция на Кремъл, Песков се позова на руската „военна доктрина", която предвижда възможност за ядрени удари, ако бъдат нападнати райони, смятани от Москва за руски.

ЕС планира санкции срещу организаторите

В отговор на референдумите, които нарушиха международното право, ЕС иска да наложи санкции на отговорните лица в контролираните от Русия райони на Украйна. Питър Стано, говорител на ръководителя на външните работи на ЕС Жозеп Борел, заяви в Брюксел, че ще има „последствия за всички, които участват в организирането на тези незаконни референдуми“. 

Първоначално преброяване от Русия: 97% са „За“ 

Според руската избирателна комисия в следобедните часове в избирателните секции на руска територия, след като са били преброени между 20 и 27% от гласовете, се е охарактеризирал ясен вот в полза на анексирането от страна на Москва. 97-98% от избирателите са гласували „за", съобщават руските информационни агенции. Украинските граждани, пребиваващи в Русия, бяха призовани да гласуват там.

Грузия и Казахстан потвърждават масово изселване

Успоредно с това Русия продължава частичната мобилизация на 300 000 резервисти за войната в Украйна. Кампанията за набиране продължава да кара доста руснаци да напускат страната. Две съседни държави - Грузия и Казахстан, потвърдиха значително увеличение на броя на руснаците, влизащи в страните. Наплив се наблюдава и по границите с Монголия и Финландия.

„Фронтекс“ отчита 66 000 влизания на руски граждани в ЕС

По данни на европейската гранична агенция „Фронтекс“ през миналата седмица в Европейския съюз са влезли 66 000 руснаци. Това е увеличение с повече от 30% в сравнение с предходната седмица, съобщи агенцията. Повечето руснаци пристигат във Финландия и Естония. Ако Русия затвори границата за лица, които отговарят на условията за военна служба, може да се очаква увеличаване на броя на незаконните преминавания на границата.

Народното недоволство в Русия расте

Според експерти поради многобройните грешки, допуснати при частичната мобилизация, Русия е изправена пред нарастващо недоволство сред населението и административния апарат. Правителството не само е изправено пред предизвикателството да свика в армията достатъчно хора в най-кратки срокове, за да продължи сраженията в Украйна, но и трябва да успокои уплашеното и разгневено население, пише вашингтонският Institute for the Study of War (ISW). Кремъл омаловажава нарушенията на законите за мобилизация на много места като провал на отделни местни служители. Но грешките са твърде очевидни, за да повярва населението, се казва в доклада на ISW. За разлика от пораженията на Русия в Украйна, които населението не вижда грешките пряко, при провалите в мобилизацията не се налага да разчита на медийното отразяване. 

Изтичането на газ от „Северен поток" говори за саботаж

Западът обвини Русия за три теча в газопровода „Северен поток" в Балтийско море. „Изтичане на три различни места и на такова голямо разстояние между тях може да бъде резултат единствено от умишлен акт или саботаж", заяви норвежкият военен учен и морски офицер Тор Ивар Стрьомен, като добави, че според него единствено Русия може да бъде смятана за отговорна.

Мехурчета в Балтийско море

Шведски сеизмолози регистрираха експлозии в Балтийско море. Датските военноморски сили публикуваха снимки, на които се виждат големи мехури, образуващи се на морската повърхност. В един момент мехурчета се наблюдават в кръгла зона с диаметър почти километър, съобщиха военните. „Съвпадение едва ли е възможно", заяви и ръководителят на датското правителство Мете Фредериксен. Сутринта датските и шведските власти потвърдиха, че от газопровода "Северен поток 1" е имало изтичане на газ на две места. Така изглежда Балтийско море на определени места. Снимка: EPA/Danish Defence Command Така изглежда Балтийско море на определени места. Снимка: EPA/Danish Defence Command

Украйна предполага руска терористична атака

Украйна е по-категорична: „Мащабното „изтичане на газ" от "Северен поток 1" не е нищо друго освен терористична атака, планирана от Русия, и акт на агресия срещу ЕС", написа съветникът на украинския президент Михайло Подоляк в Twitter. Ръководителят на полското правителство Матеуш Моравецки говори за „акт на саботаж". Все още не са известни всички подробности, но това е „вероятно следващият етап от ескалацията на ситуацията в Украйна“, поясни той. 

Кремъл: Не искаме да изключваме нищо

Правителството в Москва също изрази „изключителна загриженост" във връзка с изтичането на газа. „Това е безпрецедентна ситуация, която трябва спешно да бъде разследвана", заяви говорителят на Кремъл Песков. Запитан дали може да става дума за саботаж, той отговори, че не може да се изключи никакъв вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 28.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
До: valentino29 - това не е Императорът - това е менте. Инвесторът стигнаха до там, че ми откраднаха профилът. А на Бойчо ще кажа: г-н Попов - ти там ли беше, че обявяваш референдумите за фалшиви? Нали си журналист, що не отиде да гледаш? Имаше десетки журналисти от западни медии - странно защо те са на различно мнение от тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: valentino29 Путин... не обвинявай руснаците докато лижеш *** на Късия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
г-н Попов,Русия е виновна за всичко,чак сега ли го разбрахте!? : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
До: Repoman: " императора" не мисли. : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Repomanа референдум в РФ за освобождение на всичките поробени републики, кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
Repoman
преди 1 година
До: Импeраторът, Добре, ти реално казваш че такива референдуми не трябва да има. А Запада казва не че не трябва да има референдум, а че резултатите не са верни. А какво мислиш за Косово?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Сериозно, щото иначе щяха да ги плащат неустойките при текущата усложняваща се ситуация? На немците им го набутаха, да не се изкушават зимъска. А на вас да ви спуснат нещо по-правдоподобно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 6
Импeраторът
преди 1 година
До: 0pk И на теб да кажа по същия начин понеже си път (чети го отзад напред). Руснаците си думнаха тръбите, за да изкарат липсата на доставки към ЕС и неизпълнението на договори като нещо, което не зависи от тях и да не плащат неустойки. Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: Repoman Обяснявам ти като на път (прочети си го на обратно) - не живеем в 19-век, където населението е почти хомогенно. Светът е глобален и хората се движат. Утре ООН да организира референдум за оцепване на турската общност в Германия в отделна страна (4+ милиона турци живеят там, около 5% от населението). В Казахстан 1/5 от населението е руснаци, да организираме и там? Ами да организираме и в Южна България един за присъединяване към Турция - даже султан Ердоган ще го плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 10
0pk
преди 1 година
Терористичната организация ОТАН взривява подводни тръбопроводи, но това се споменава между другото, щото за нас е по-важно знаем, че референдумите са фалшиви. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още