IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК изпраща Малта на съд заради "златните паспорти"

Малта в момента е единствената страна в ЕС, която издава паспорти за инвеститори

16:00 | 29.09.22 г.
Снимка: Adrienne Surprenant, Bloomberg
Снимка: Adrienne Surprenant, Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) сезира Съда на Европейския съюз (ЕС) заради неизпълнението на ангажиментите към общността от страна на Малта. Причината е нежеланието на страната да спре своята схема за даване на гражданство срещу инвестиция в страната - т.нар. "златни паспорти".

Малта в момента е единствената страна в ЕС, която издава паспорти за инвеститори. Останалите две държави, които попаднаха в полезрението на Брюксел за подобни схеми - България и Кипър, се отказаха от тях - съответно през април 2022 година и през юли 2021 година.

През пролетта Малта изключи граждани на Русия и Беларус от схемата заради началото на войната в Украйна. Но въпреки паралелно започнатата наказателна процедура, не се отказа от схемата.

Издаването на паспорти в замяна на инвестиции се критикува от европейските институции, които сочат, че то крие рискове за сигурността на общността, може да е свързано с пране на пари, избягване на данъци и корупция. Съществува и схема за издаване на разрешителни за престой ("златна виза" ) при определени условия за граждани на трети страни, които инвестират в ЕС.  

С даването на право на престой и гражданство чужденците се ползват с всички права навсякъде в ЕС, посочават от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още