IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията „Ново единство“ на премиера на Латвия вероятно ще спечели вота в страната

Според екзитпол партията на Крисянис Каринс е събрала 22,5% от гласовете по време на вота

10:05 | 02.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Латвийският премиер Крисянис Каринс. Снимка: Bloomberg L.P.
Латвийският премиер Крисянис Каринс. Снимка: Bloomberg L.P.

Дясноцентристката партия „Ново единство“ на латвийския премиер Крисянис Каринс печели парламентарните избори в събота, показа екзитпол, който беше публикуван след края на работния ден за избирателните секции в Латвия, съобщава Ройтерс.

Ако бъде потвърден, резултатът ще означава, че Латвия остава водещ глас заедно със своите балтийски съседи Литва и Естония в настояването на Европейския съюз (ЕС) за решителна позиция срещу Русия по отношение на продължаващата война в Украйна.

Но това може да разшири разрива между латвийското мнозинство в страната и нейното рускоезично малцинство относно мястото им в обществото на фона на широко разпространения национален гняв от действията на Москва в Украйна.

Каринс, първият латвийски правителствен лидер, който изкара пълен четиригодишен мандат и двойно гражданство от Латвия и САЩ, се възползва от политиката си спрямо Москва, която включваше ограничаване на влизането на руски граждани, идващи от Русия и Беларус.

„Познаваме политиката на Русия от години, опитвахме се да предупредим нашите съседи години преди началото на войната“, изтъква Каринс пред журналисти след публикуването на екзитполове. „Ще продължим да инвестираме в нашата собствена отбрана... за да гарантираме, че Латвия и Балтийският регион ще останат толкова сигурни в бъдеще, колкото са и днес“, добавя той.

Екзитпол на LETA/LSM показа, че „Ново единство“ води с 22,5%.

Съюзът на Зелените и фермерите, коалиция от консервативни групи, тясно обвързани около Айварс Лембергс, кмет на Вентспилс, който беше поставен в списък на САЩ със санкции за предполагаема корупция през 2019 г., печели 10,9% от гласовете.

Анкетите показаха спад на подкрепата за партиите, които са популярни сред рускоезичното малцинство в Латвия, което съставлява около една четвърт от населението на страната от 1,9 млн. души.

Социалдемократическата партия „Хармония“ отбеляза спад на подкрепата си до едноцифрено число, като според наблюдатели това се дължи отчасти на отлива на избирателите от латвийски етнически произход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 02.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още