IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларуски активист и две правозащитни организации от Русия и Украйна получиха Нобела за мир

От много години те промотират правото да се критикува властта и да се защитават основните права на гражданите, заяви Норвежкият комитет

12:53 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Алес Беляцки. Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH
Алес Беляцки. Снимка: EPA/TATYANA ZENKOVICH

Беларуският правозащитник Алес Беляцки, руската правозащитна организация "Мемориал" и украинският Център за граждански свободи получиха Нобеловата награда за мир за 2022 г., съобщава CNBC.

60-годишният Беляцки помогна да се разпали демократичното движение, започнало в Беларус през 80-те. Той е в затвора от 2021 г. по обвинения в избягване на данъци, което до голяма степен се смята за политически мотивиран ход. Той изтърпя присъда в затвора от октомври 2011 г. до юни 2014 г. по същото обвинение.

Нобеловият комитет заяви, че той е „отдал живота си да насърчава демокрацията и движението за мир в родната си страна“.

„Норвежкият нобелов комитет иска да отличи трима изключителни защитници на човешките права, демокрацията и мирното съвместно съществуване в съседните страни Беларус, Русия и Украйна“, заяви председателят на комитета Берит Райс-Андерсен, цитиран от Ройтерс.

Тя призова Беларус да освободи Беляцки от затвора.

„Лауреатите на Нобеловата награда за мир представляват гражданското общество в своите родни страни. От много години те промотират правото да се критикува властта и да се защитава основните права на гражданите“, казва комитетът.

„Те полагат изключителни усилия да документират военни престъпления, нарушения на човешките права и злоупотреба с власт. Заедно те демонстрират значението на гражданското общество за мира и демокрацията“, допълват от комитета.

Центърът за граждански свободи е основан през 2007 г. в подкрепа на украинското гражданско общество, насърчаване на човешките права и водене на кампании в подкрепа на демокрацията.

Нобеловата награда за мир е една от шестте награди, давани всяка година от 1901 г. насам от петчленен комитет, избран от правителството на Норвегия. Той има за цел да признае онези, които „предоставят най-големи ползи на човечеството“.

Тази година Нобеловата награда за литература отиде при френската авторка Ани Ерно.

В научната сфера шведският учен Сванте Пебо спечели наградата за физиология или медицина заради "откритията, свързани с геномите на изчезнали хоминиди и човешката еволюция". Французинът Ален Аспе, американецът Джон Клаусър и австриецът Антон Цайлингер спечелиха наградата за физика за 2022 г. за приноса им в напредъка на квантовата механика, за изследванията за поведението на субатомните частици, които отварят вратите за развитието на суперкомпютрите и криптираната комуникация. Американците Каролин Бертози и Бари Шарплес и датчанинът Мортен Мелдол пък си поделят наградата за химия за разработването на начин за свързване на молекули.

Наградата за икономика ще бъде присъдена в понеделник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още