IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журналист: С новия медиен закон истината в Турция е каквато я посочи Ердоган

Какъв е рискът от автоцензура в Турция коментира Тайфур Хюсеин

14:41 | 17.10.22 г.

Много трудно може да се говори за свобода на словото в Турция, а истината е това, което казват управляващите, което Ердоган посочва за вярно. Новият медиен закон на Турция срещу "дезинформацията" вече е насочен не само срещу журналистите, но и срещу потребителите на социални мрежи, и се случва преди кампанията за ключовите президентски и парламентарни избори през юни 2023. Този коментар направи в ефира на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria журналистът Тайфур Хюсеин.

Според него за властите "дезинформация" е всичко, което не е тяхна официална позиция. „Управляващите в Турция винаги са искали да контролират медиите в страната. Но макар че ограничаването на свободата на словото не започва с идването на власт на президента Реджеп Тайип Ердоган, ситуацията се влошава значително след третия му мандат и неуспешния опит за преврат през 2016 г.“, обясни журналистът. 

Тайфур Хюсеин напомни, че новият медиен закон е приет миналата седмица и вече срещу поне дванадесет потребители на социални мрежи е започнато разследване. Те са изразили различно от официалното мнение за смъртоносното срутване в мина в Турция в петък, което Ердоган описа като "съдба".

Журналистът смята, че управляващите „нямат лукса по някакъв начин да загубят изборите“. По думите му законът е за сплашване на журналисти и всички обикновени граждани, които по някакъв начин се опитат да мислят различно от управляващите.

Той допусна, че след преследване някои от тях ще бъдат вкарани в затвора. Но на практика законът гарантира, че управляващите и техните привърженици могат да говорят каквото си искат, без да бъдат заплашвани от затвор.

Като пример за влошената медийна свобода Хюсеин даде класацията на "Репортери без граница" за свободата на словото, в която през 2002 г. Турция е била на 99-о място, а сега е на 149-о място от общо 180 страни.

Той съобщи, че след 2016 г. броят на журналистите в затвора рязко се повишава – от 30 на близо рекордните за света 200, като много бягат в чужбина, тъй като са наясно какво обикновено се случва след честите, доскоро, преврати в страната.

„Около 160 медии в Турция бяха затворени след опита за преврат, а над 90% от оцелелите са проправителствено настроени“, каза още Хюсеин. – Останалата част гравитират към опозиционно настроените – използва се говоренето на Ердоган и представят опозиционна линия, каквато той иска. В никакъв случай не се разследват корупционните скандали, икономическата ситуация в страната се премълчава. Онова, което може да откъсне гласове и да доведе до политически дивиденти за опозицията, се премълчава.“

Журналистът е на мнение, че до голяма част от населението стига само официалната позиция чрез традиционните медии, а службите се опитват да ограничават социалните мрежи, чрез които турски журналисти в чужбина успяват да достигнат поне до част от младите избиратели.

Защо опозиционните партии в момента не критикуват новото законодателство? Какъв е рискът от автоцензура в Турция?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още