IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия отмени решението за признаване на Западен Йерусалим за столица на Израел

Решението на предишния премиер за града е извело Австралия извън мнозинството от международната общност, коментира новият външен министър на страната

09:09 | 18.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Австралия отмени решението на предишното правителство да признае Западен Йерусалим за столица на Израел. Канбера посочва, че статутът на града трябва да бъде решен чрез мирни преговори между Израел и палестинския народ.

Министърът на външните работи Пени Уон посочва, че Австралия "винаги ще бъде твърд приятел на Израел" и се е ангажирала с решението за две държави, в което Израел и бъдеща палестинска държава съжителстват в мир в рамките на международно признати граници, пише Ройтерс.

Решението е взето от кабинета на премиера Антъни Албанезе във вторник.

Правителството „отново ангажира Австралия с международни усилия в отговорното преследване на напредък към справедливо и трайно решение с две държави“, казва Пени Уон в изявление.

Предишният министър-председател Скот Морисън обърна политиката спрямо Близкия изток през декември 2018 г. Тогава Австралия призна Западен Йерусалим за столица на Израел, но не премести веднага посолството си там.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел година по-рано.

Уон коментира пред репортери, че решението на Морисън от 2018 г. „извежда Австралия извън мнозинството от международната общност“ и беше посрещнато със загриженост от съседна Индонезия, където мнозинството е с мюсюлманско вероизповедание.

„Съжалявам, че решението на г-н Морисън да играе политика доведе до промяна в позицията на Австралия и до страданието, което тези промени причиниха на много хора в австралийската общност, които се интересуват дълбоко от този проблем“, посочва още Пени Уон.

Водената от либералите коалиция на Морисън загуби националните избори през май, което върна лейбъристите в управлението за първи път от девет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:10 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още