IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетаняху е напът да се върне на власт в Израел

Ако той не успее да състави правителство, вероятно избори ще има през март догодина

09:19 | 02.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP
Нетаняху. Снимка: Bloomberg LP

Според прогнозите след повече от година в опозиция в Израел Бенямин Нетаняху е напът да се завърне на поста министър-председател. На петите парламентарни избори в рамките на три години и половина десният религиозен лагер около 73-годишния президент спечели малко мнозинство - 61 до 62 от общо 120 места. Неговата дясноконсервативна партия „Ликуд“ се оказва най-силната партия с 30-31 места. Партията „Бъдеще" („Йеш Атид“) на министър-председателя Яир Лапид е непосредствено след нея с 22-24 места според прогнозите. Предишни избори обаче показаха, че картината може да се промени до преброяването на всички гласове. Окончателният резултат се очаква не по-рано от четвъртък, предава DPA. 

За първи път в историята на Израел крайнодесен алианс се класира на трето място. Прогнозите са, че Религиозната ционистка партия на Безалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир ще спечели 14-15 места и е смятана за евентуален партньор на Нетаняху. До вечерта се очертаваше изборите да бъдат с изключително висока избирателна активност. По данни на Централната избирателна комисия избирателната активност на 6,8 милиона имащи право на глас е била 66,3% към 20:00 ч. (българско време) - най-високата от 1999 г. насам. 

Два големи лагера – „Да на Биби" срещу „Не на Биби“

За Нетаняху, когото наричат с прякора Биби, това бяха съдбоносни избори в политически и личен план: eдно дясно религиозно правителство би могло да му помогне чрез промяна в закона да избегне продължаващия в момента процес за корупция. 73-годишният мъж умишлено е посредничил при сключването на съюза между Смотрич и Бен-Гвир, като по този начин е спомогнал за възхода на крайната десница. 

По време на гласуването във вторник Бен-Гвир отново заяви, че иска да стане министър на вътрешната сигурност. 46-годишният адвокат е бил осъждан за расистка агитация в миналото и се застъпва, наред с другото, за депортиране на араби, „които са против държавата Израел". Той също така многократно е обвиняван, че умишлено разпалва конфликта с палестинците. Неотдавна самият той извади пистолет по време на сблъсъци в Източен Йерусалим.

Формирането на правителство може да отнеме време

Прогнозите бяха, че лагерът против Биби около Лапид ще спечели 54-55 места. Този алианс включва партии от десния до левия спектър - обединени преди всичко от желанието да предотвратят завръщането на Нетаняху. Въпреки това изглежда малко вероятно Лапид да успее да сформира коалиция, както направи миналата година. За първи път в неговото правителство участваше и арабска партия. Арабското малцинство съставлява около 20% от приблизително 9,4 милиона граждани на Израел. Преди изборите се смяташе, че те ще окажат голямо влияние върху крайния резултат. 58-годишният Лапид неотдавна се обяви категорично за създаването на независима палестинска държава. Според прогнозите поне две от трите арабски партии ще преодолеят бариерата от 3,25%.

След изборите президентът Ицхак Херцог ще реши на кого да възложи задачата да състави правителство. След това кандидатът разполага с четири седмици, за да сформира коалиция. Както и след изборите през миналата година може да минат седмици или месеци, преди да бъде съставено правителство. Дотогава Лапид ще остане на поста си. Ако правителството не успее да се сформира, през следващата година може да бъдат свикани нови избори.

Партийният пейзаж в Израел е силно фрагментиран и зависим от интересите. Дори партиите от сходни лагери често не могат да сключат съюзи. Освен различията по отношение на съдържанието, това се дължи и на лични спорове. Така например отношенията на Нетаняху с други основни фигури от десния лагер се смятат за изключително лоши.

Лапид и Нетаняху мобилизираха избирателите си 

В деня на изборите двамата основни политически съперници - Лапид и Нетаняху - все още се бореха за всеки глас. При гласуването си Биби все пак изрази „известна загриженост" дали ще успее да се върне на власт. Неговият опонент Лапид също призова да се гласува, преди да пусне своята бюлетина. По-рано той посети гроба на баща си Йозеф (Томи) Лапид, оцелял от Холокоста, станал известен като журналист и политик. 

Израел е в постоянна политическа криза от 2019 г. насам. Предишните избори често водеха до неясни мнозинства. Настоящата осемпартийна коалиция под ръководството на министър-председателя Нафтали Бенет се разпадна през юни, след като загуби мнозинството си само след дванадесет месеца управление. Впоследствие министърът на външните работи Лапид пое поста на ръководител на правителството.

„Резултатите показват, че Нетаняху има най-много шансове да сформира правителство с фашисти до себе си. Това ни притеснява много, защото това говори за посоката, която поема тази страна и за това какво да очакват палестинците, живеещи в тази страна", заяви пред AFP депутатката Аида Тума Сулейма от партията на израелските араби „Хадаш Таал".

Израелският премиер в оставка Лапид заяви, че ще изкача финалните резултати от изборите в Израел и увери, че няма да спре с политическата борба, предадоха световните агенции. „Ще продължа да се боря Израел да бъде еврейска и демократична, либерална и прогресивна държава", увери Лапид. „Нищо не е изгубено, трябва да се изчакат финалните резултати", каза той.

Ако Нетаняху не успее да състави правителство, то вероятно избори ще има през март догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още