IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един милион украинци са без електричество, сражения в Донецк

След руските атаки срещу електроенергийната система доставчиците на електроенергия очакват прекъсвания до края на март

06:58 | 22.11.22 г. 19
Автор - снимка
Създател
Лвов отново е без електричество. Снимка:  EPA/MYKOLA TYS
Лвов отново е без електричество. Снимка: EPA/MYKOLA TYS

Енергийната система на Украйна е силно увредена, милиони хора са изправени пред тежка зима. Във видеообръщението си Володимир Зеленски напомни за протестите на Майдана, а в Добнас продължават ожесточените боеве. Поредният ден от войната накратко. 

Електропреносната мрежа на Украйна, силно повредена от руските ракетни удари, вероятно ще остане силно уязвима от смущения през следващите месеци. Президентът Володимир Зеленски заяви, че в понеделник страната е трябвало да се справи не само с планираните прекъсвания, но и с внезапните спирания на тока. Според него потреблението надвишава производството на електроенергия и сега всеки трябва да пести енергия. „Тази нощ положението е особено тежко в Киев и околностите му, както и във Виница, Суми, Тернопол, Черкаси, Одеса и някои други градове и области", каза Зеленски.

От средата на октомври Русия целенасочено и в нарушение на международното право унищожава енергийната система на Украйна с ракетни удари. Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков целта е да се принуди правителството на съседната страна да седне на масата за преговори.

Енергетиците правят всичко възможно да отстранят повредите по мрежата, преди да е станало още по-зимно, пише във Facebook ръководителят на енергийната компания „Ясно" Серхий Коваленко и добавя: „Вероятно украинците ще трябва да живеят с прекъсвания поне до края на март“. Повече от 950 000 клиенти са изключени от електропреносната мрежа.

Спомен за протеста на Майдана преди девет години

Във видеообръщението си Зеленски припомни началото на проевропейските демонстрации на площад „Независимост" в столицата Киев преди девет години, които доведоха до падането на приятелски настроеното към Русия правителство. Свободата и достойнството на украинския народ са на повече от хиляда години, каза Зеленски. Народът е преживял много заплахи за свободата и съществуването си - добави той. „И сега имаме историческия шанс да защитим украинската свобода веднъж завинаги", каза той, визирайки очакваната победа над руските нашественици. Украинците почетоха жертвите от Майдана. Снимка: EPA/MYKOLA TYS Украинците почетоха жертвите от Майдана. Снимка: EPA/MYKOLA TYS

Ожесточени боеве в Донбас

По данни на украинския генерален щаб в момента Русия атакува основно градовете Авдийвка и Бачмут в Донецка област. В Купянск и Лиман, както и в Новопавливка и Запорожка област, има „активна отбрана" от руските войски - така че украинците очевидно атакуват там.

Според официалния доклад руските войски в Южна Украйна са укрепили отбранителните си линии на южния бряг на река Днепър. По неофициална информация украинската артилерия обстрелва това пространство с далекобойните си оръдия в посока Крим.

СЗО съобщи за над 700 нападения срещу здравни обекти в Украйна

Световната здравна организация (СЗО) каза, че е регистрирала 703 нападения срещу здравни обекти в Украйна от началото на руската инвазия. „Това е явно нарушение на международното хуманитарно право и правилата на войната", заяви регионалният директор на СЗО Ханс Клуге в Киев. Според него това е най-голямата атака срещу здравеопазването на европейска територия от Втората световна война.

„Продължаващите нападения срещу здравна и енергийна инфраструктура означават, че стотици болници и здравни обекти вече не са напълно функциониращи, изпитващи недостиг на гориво, вода и електричество за задоволяване на основните нужди", каза той. Прогнозираните температури от минус 20 градуса представляват сериозна опасност за здравето. „Студеното време може да убива", каза той, като изтъкна, че „тази зима ще бъде заплаха за живота на милиони хора в Украйна".

Освен това по думите му "мнозина ще бъдат принудени да се обърнат към алтернативни начини за отопление като въглища или дърва или използването на захранвани с дизелово гориво генератори, или електрически отоплителни уреди". "Това носи здравни рискове, включително излагането на отровни вещества, а също случайни изгаряния и наранявания", каза Клуге.

Според него "всичко това се отразява сериозно върху психическото здраве на хората в Украйна". "Около 10 милиона души са застрашени от психически разстройства, силен стрес, тревожност, депресия, употреба на упойващи или наркотични вещества и посттравматично стресово разстройство", заяви той.

Пленарната асамблея на НАТО определи Русия като терористична държава

Пленарната асамблея на НАТО призова съюзниците да заявят ясно, че "Русия, управлявана под този режим, е терористична държава. В резолюцията се призовава страните от Алианса да търсят отговорност от руските лидери за военни престъпления, както и да бъде създаден международен трибунал, който да търси отговорност за агресията срещу Украйна.

Асамблеята призовава още членовете да ускорят и увеличат доставките на военна, финансова и хуманитарна помощ за Киев, включително и на оръжия, с които страната да може да се защитава сама. 

Малко преди това украинският президент Володимир Зеленски се обърна към съюзниците, настоявайки за подкрепа по отношение на безопасността на ядрените централи в Украйна. 

Други събития от вечерта:

След проверките на четирима експерти в Запорожската атомна електроцентрала Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отправя частично предупреждение: Няма непосредствени опасения относно ядрената безопасност на Запорожската АЕЦ, заяви генералният директор Рафаел Гроси. Състоянието на шестте реакторни блока е стабилно. Отработеното и свежото гориво, както и ниско, средно и високоактивните отпадъци са непокътнати. 

Въпреки това, каза той, инспекторите са открили повреди на много места в обекта.  „Това е сериозна причина за безпокойство, тъй като показва интензивността на атаките срещу една от най-големите атомни електроцентрали в света", каза Гроси. В събота и неделя атомната електроцентрала е била разтърсена от десетки удари на снаряди. През предходните месеци централата също е била подложена на обстрел. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за това.

Какво ще е важно във вторник

Парламентът на Русия, Държавната дума в Москва, ще осъди предполагаемия разстрел на руски войници, пленени от украински войници. Парламентите на други държави ще бъдат поканени да се присъединят към инициативата. Инцидентът, документиран с видеоклип, се предполага, че е станал в средата на ноември, когато Украйна си е върнала село Макийвка в Луганска област в източната част на страната. Според украински източници руснак е открил огън, вместо да се предаде. Затова украинците са стреляли при самозащита по руснаци, които вече лежат на земята. Службата на ООН за правата на човека обяви, че започва разследване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
... а 100 000 руски семейства останаха без бащи и синове, венсерамос Късиий, до последния руснак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ти неможе да прецениш дали да си свалиш гащите в тоалетната, тръгнал да ми се обяснява... кухата ватена манерка! :):) ежедневно показваш колко си тъъъп, друго за сега не си показал... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Забчо, аз преценявам какво е нужно да ти припомням. Не съм тук, за да ти доставям удоволствие, а напротив - ежедневно да ти показвам, че са непригоден за нормална и полезна за обществото дейност. Ти ако не можеш да общуваш, нищо не можеш и да научиш или свършиш - Първи закон на Тиквата за общуването. *^%# Ти знаеш ли, че може да си доказателство, че все пак може и да има кемтрейлс. Може да е и генетично, но имаш някакви поведенчески аномалии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 амбразурчик, не е нужно да ми припомняш всичките ви лъжи и опорки... чел съм ги и още тогава звучахте смешни, днес сте още по смешни! ... единствено безаналоговите ви оръжия се оказаха че са на картинка... или по точно на анимационен филм! ... сега маршш да се бориш с кемтрейлса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: khao: А под *чертеж* по-интелигентните (от теб) не разбират рисунка, а това, че имаше само планове за производство на такъв самолет, без никаква сигурност какво точно ще излезе от завод, който тогава не съществуваше. И както виждаш, едва днес - 3 години след като платихме за планове, Бърборино докладва със салют за първия произведен в новия завод самолет. Но не е нашият. Предстои нашите 8 бр. да ги чакаме още 3 години,,а след още няколко х3 години ще знаем точно какво сме купили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
До: khao: При добро стечение на обстоятелствата, самолетите щяха да са ни бонус. Добри сметки, но без кръчмаря. Но тръбата е факт и все някога ще носи златни яйчица някому, освен, ако руснаците или турците не я взривят.Относно плащането - Да! В Макдоналдс, КФС, Старбъкс и др., където ти плащаш, американците искат парите предварително. При големи оръжейни сделки, особено със структурно оборудване, никой не плаща напред. Години след получаването се разтакат траншове. Вервай ми, знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
Да, най-добрата сделка на Борисов и това изобщо не е шега, но в твоето информационно поле няма как да знаеш. Борисов не купи самолети. Американците продадоха самолети. На Борисов тези самолети му бяха през джипката, дали ще са американски, шведски или монголски, или хич - все излишен разход. Борисов плати на американците за благословията да построи газовата тръба от Турски поток през България. Сметката му беше, че тези 1.3 млрд. ще ги избие от транзит още преди първият самолет да дойде тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 значи сме ги платили преди да се оскапят от инфлацията... една от малкото добри сделки на мутрата! Извън шегата, всички плащат предварително, такава им е политиката на американосите! а глууупостите за чертежа беше измислена от някой малллоумен ватниик като теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Да, много са поръчали, но плащат с години след доставката. Ние платихме кеш строежа на завода и чертането на самолета. Сега всички ще си получават по график самолетите, а нашите ще ни ги започнат, когато предплатим следващите. Просто сме надеждни съюзници и винаги сме готови да помогнем на френд в беда. Останалите ти бълнувания няма да коментирам. Такива измишльотини ми идват много. Започвам да си тананикам: *Аз съм малко, дървено човечеее - кой не ме познаава, кой не ме познава?*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007... Нямаше да има силен "Десен сектор" , ако нечестивият занулен детеубиец не беше вкарал фашизиодните "Рассийски образ" в Украйна и "Расийска имперска лига" и пр. неонацисти , да пропагандират гнъсстта "рассийски мир" , от която дори рассините се спасявят поединично . Цялата баталия лично той си я организира от началото до края ... :))) ... Тези ти опорки са пробити изначално ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още