IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава да се отдалечава от политиката за равенство между половете

Икономическият растеж се оказва нож с две остриета за жените в Китай

17:55 | 02.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

С БВП на глава от населението, надхвърлящ 12 хил. долара, Китай бързо се доближава до прага на Световната банка, за да бъде считан за страна с високи доходи. Но опитът да се балансира между скоростта и качеството на икономическия растеж забави този темп през последното десетилетие. Растежът изгуби инерция и заради стратегията на страната за нулева толерантност към коронавируса и отслабването на глобалното търсене.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономиката на Китай да нарасне с 3,2% през 2022 година, докато Световната банка прогнозира по-умерен растеж от 2,8%, което е далеч под официалната цел на страната от 5,5% и по-малко от една трета от темпа отпреди 10 години.

Инфлацията и икономическите спадове засягат жените, тъй като те се сблъскват със съкращения на заплатите и губят работни места с непропорционална скорост. Global Gender Gap Index, който проследява напредъка към равенство между половете, класира Китай на 102-ро място от 146 страни за тази година.

През 2006 г., когато Световният икономически форум за първи път публикува доклада, Китай беше на 63-то място от 115 общо страни. Индексът оценява разликата между половете в икономическото участие и възможностите, като образование, здравеопазване и достъп до политически позиции.

Докато държави като Виетнам, Тайланд, Сингапур, Индонезия, Индия, Бангладеш и Пакистан са свидетели на стабилен ръст на дела на жените по отношение на доходите, Китай отбелязва непрекъснат спад от 90-те години на миналия век, достигайки 33,4% през 2019 г.

И все по-малко жени стигат до върха.

Броят на жените в корпоративните управителни съвети е намалял от 40,1% през 2014 г. на 34,9% през 2020 г., а този в надзорните органи се е свил от 41,5% на 38,2% през същия период.

„По ирония на съдбата, обяснението за това е огромният икономически растеж на Китай“, изтъква Лиу от The Economist Group. „От гледна точка на ефективността е логично мъжете да бъдат по-специализирани в работата на пазара на труда, а жените в работа вкъщи, тъй като последните са склонни да прекарват по-дълго време в грижи за децата и домакинска работа, а по същество бременността и част от грижите за децата не могат бъде възложени на външни изпълнители поради биологични причини“, добавя тя.

Тук обаче се пренебрегва гледната точка на справедливостта. „С други думи, правенето на повече пари не означава задължително по-щастливо семейство или общество“, категорична е Лиу.

Движението за равенство между половете в Китай изглежда се връща към мястото, откъдето е започнало. ККП се застъпва за равенство от създаването си през 1921 г. Първият закон, който Китайската народна република въвежда, е Законът за брака, който гарантира на жените свободата да се женят и да се развеждат.

Но миналата година Китай въведе нов закон, който предвижда двойките, които търсят развод, да преминат през едномесечен период на „охлаждане“, за да преразгледат решенията си. Това е ход, предназначен да спре намаляващата раждаемост, която е свързана с броя на сключените бракове в повечето азиатски страни.

Раждаемост в Китай. Източник: Световната банка Раждаемост в Китай. Източник: Световната банка

Преброяването в Китай, публикувано миналата година, показа, че през 2020 г. са родени около 12 милиона бебета – значителен спад от 17,9 милиона през 2016 г. и най-ниския брой раждания, регистриран от 60-те години на миналия век. Въпреки че общото население нараства, темпът се движи с най-бавните темпове от десетилетия, будейки притеснения, че Китай може да се изправи пред спад на населението по-рано от очакваното.

През 2021 г. раждаемостта в Китай спадна за пета поредна година до рекордно ниско ниво от 7,52 на 1000 души. Въз основа на това число демографите изчисляват общия коефициент на плодовитост в страната – броят деца, които човек ще роди през живота си – е намалял до около 1,15.

През 2016 г. Китай отмени своята продължила десетилетия политика за едно дете, за да я замени с ограничение за две деца. Тъй като това не успя да обърне низходящия тренд, през 2021 г. Пекин заяви, че семейните двойки вече имат право на до три деца.

Последна актуализация: 17:22 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още