IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава да се отдалечава от политиката за равенство между половете

Икономическият растеж се оказва нож с две остриета за жените в Китай

17:55 | 02.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джейн Сун е с натоварен график. Пристигайки всяка сутрин в офиса си в Шанхай близо до летище „Хунцяо“, тя няма време да види как самолетите излитат или кацат. Когато самата тя не е на един от тези самолети, тя работи по цял ден, вечеря със семейство си, след което отново се връща към служебните си задължения, докато не започне редовната търговия на американската борса Nasdaq, пише Nikkei Asia Review.

„Мисля, че имах голям късмет, защото Китай отвори вратите си, когато растях“, споделя Сун, главен изпълнителен директор на компанията за туристически услуги Trip.com Group. „Така че бях сред първите студенти, които отидоха да учат в чужбина, и когато Китай набра инерция, успях да се върна и да изградя успешна компания“.

Четири пъти Сун попада в класацията на списание Fortune за 50-те най-влиятелни жени в света. Пазарната капитализация на Trip.com е нараснала от около 1 млрд. долара на 22 млрд. долара, откакто тя се присъединява към компанията.

Тя е една от стотиците хиляди жени ръководители и предприемачи, подкрепени от икономическата либерализация на Китай, която започва в края на 70-те години на миналия век и води до експлозивен растеж в продължение на няколко десетилетия.

Сега Китай е дом на две трети от жените милиардери в света, които сами са изградили своя бизнес.

Най-многолюдната държава в света в миналото е известна с това, че притежава най-добре развития план за правата на жените. Една от най-бедните страни в света само преди няколко десетилетия, Китай е приветствана от развитите икономики заради постиженията си относно развитието на човека, а политиката за равенство между половете на Пекин надминава тази на много други страни с установена средна класа по това време.

Но макар десетилетията на спонсориран от държавата феминизъм да довеждат до овластяване на жените и комунистическата държава, спадът в раждаемостта принуждава Пекин да прибегне до политики, които засилват половото разделение, определяйки видовете работни места, които са подходящи за жените, за да дадат приоритет на домашните грижи, тласкайки Китай в обратна посока.

Разликата между половете се увеличава през последните десетилетия, особено по отношение на заетостта, трудовото възнаграждение и достъпа до политически постове.

„Китайските жени никога не са били напълно равни на мъжете и Китай не направи много, за да помогне за подобряване на участието на жените в работната сила през последните 30 години“, смята Лета Хонг Финчър, доцент в Колумбийския университет.

И все пак, дом на 470 милиона жени на възраст между 15 и 64 години, Китай има 78 жени милиардери, изградили собствен бизнес. Това е над два пъти повече спрямо броя на милиардерките в останалия свят, според класацията Hurun Richest Self-made Women in the World 2022.

Жена носи шапка, имитираща дизайна на китайското национално знаме. Източник: Bloomberg L.P. Жена носи шапка, имитираща дизайна на китайското национално знаме. Източник: Bloomberg L.P.

Съседна Индия, където живеят 450 милиона жени, има само три представителки в подреждането.

Според Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report, в класацията попадат само жени, които не са наследили богатство от родители, а са развили своята компания като предприемачи. Ексклузивният клуб обаче може да включва жени, които може да са имали достъп до родителска помощ, като например достъп до скъпи частни училища.

„Всеки предприемач, независимо дали е мъж, или жена, би могъл да се възползва от някаква помощ. Понякога е много трудно да се определи дали са се възползвали от специална правителствена политика или от приятел“, коментира Хугеверф. Това е особено важно в Китай, където правната система се прилага слабо и личностните взаимоотношения са от решаващо значение за правенето на бизнес.

Последна актуализация: 17:22 | 02.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още