IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада отбеляза имиграционен рекорд през 2022 г.

Политиката на премиера Джъстин Трюдо за облекчаване на недостига на работна ръка е привлякла над 431 хил. нови постоянни жители през миналата година

20:58 | 03.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Постоянните жители на Канада са се увеличили с над 431 хил. души през миналата година, което е най-голямото годишно увеличение в историята на страната, след като премиерът Джъстин Трюдо се стреми да облекчи недостига на работна ръка, съобщи Bloomberg.

Броят на новите постоянни жители постигна целта за 2022 г., поставена от правителството на Трюдо, и надхвърли рекорда от предходната година от около 401 хил. новодошли, пише в съобщение на Канадската служба за имиграция, бежанци и гражданство.

През последните години канадското правителство последователно повишава годишните си имиграционни цели, като последният план предвижда 465 хил. нови постоянни жители тази година и половин милион през 2025 г.

Тези политики тласнаха нарастването на населението до нов рекорд и може да допринесат за спад на средната възраст в страната. Имиграцията формира почти целия ръст на работната сила в Канада и около 75% от растежа на населението на страната.

По време на преброяването през 2021 г. почти всеки четвърти преброен човек е бил имигрант или постоянно пребиваващ в Канада, което е най-големият процент сред икономиките от Г-7.

До 2036 г. имигрантите ще представляват почти една трета от населението на Канада, в сравнение с около 21% през 2011 г.

Равнището на безработица в Канада през ноември беше 5,1%, като се движи близо до рекордно ниското ниво от 4,9%, регистрирано през юни и юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още