IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 72-ра в света и предпоследна в ЕС в индекса за възприятие на корупцията

95% от страните по света не са отбелязали съществен напредък от 2017 г. насам

21:42 | 31.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

България е на 72-ро място в годишния "Индекс за възприятие на корупцията" на международната неправителствена организация Transparency International за 2022 г.

Страната ни регистрира незначителен ръст, едва с един пункт спрямо миналата година, обясниха от асоциация "Прозрачност без граници" при представянето на доклада, цитирани от БТА. Промяната от една точка не е статистически значима, като за отбелязване на съществен напредък е необходимо подобрение на резултата с над три пункта.

Страната ни е на предпоследно място в Европейския съюз, като тази година Унгария заема последното място.

Годишната класация обхваща публичния и частния сектор в 180 страни, като ги оценява по скалата от 0 до 100, в низходящ ред. Спрямо този индекс България получава незадоволителните 43 пункта.

Всеки резултат под 50 пункта показва дълбоки проблеми в борбата с корупцията и отразява тенденция за траен застой, респективно и у нас, коментира Калин Славов от "Прозрачност без граници".

Най-слабо в Европейския съюз е усещането за корупция в Дания, традиционно следвана от други западноевропейски държави. Унгария, България и Румъния оформят тройката на най-зле представящите се страни в ЕС. На дъното в международната класация е Сомалия.

Генералният извод от изследването е, че 95% от страните не са отбелязали съществен напредък от 2017 г. насам, а корупционният риск навсякъде е със сериозен ръст, особено в светлината на войната в Украйна и високите нива на инфлацията.

На 137-о място в индекса, Русия се откроява като пример за вредата от корупцията с лоялния олигархичен кръг около президента Путин. Украйна е 116-а, макар и да бележи лек напредък. Войната и свързаната с нея оръжейна индустрия са посочени като потенциална хранителна среда за корупционни практики, далеч отвъд фронта. Аналогичен пример са други страни, засегнати от конфликти в развитие, като Йемен, Афганистан и други.

Европа се отличава с разразилия се лобистки скандал по високите нива на Европейския съюз, свързани с домакинството на Катар на Световната купа по футбол. Спад регистрират демокрации за пример като Швейцария и Нидерландия, а Великобритания регистрира най-ниския си резултат досега.

От Transparency International алармират за неразривната връзка между корупцията и насилието.

"Единственият начин държавите да излязат от това състояние е да работят усилено за изкореняване на корупцията на всички нива и да гарантират, че правителствата работят за всички хора, а не само за малцина от елита", обобщава директорът на организацията Делия Ферейра Рубио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 31.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още