IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финтех центърът на ЕС затяга регулациите си върху сектора

Амбициозното нахлуване на финансови услуги от ново поколение създаде огромен риск за Литва

16:32 | 10.02.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Литва затяга контрола си над финтех компаниите със засилен надзор и допълнителни ресурси, след като амбициозното нахлуване на финансови услуги от ново поколение създаде огромен риск за Прибалтийската страна, съобщава Bloomberg.

Гуверньорът на централната банка Гедиминас Симкус, натоварен с регулирането на индустрията, която превърна Литва във финансов център, похвали усилията за увеличаване на служителите и поставяне на по-голям фокус върху прането на пари и финансирането на тероризъм. Централната банка налага повече глоби, спира операции и отнема лицензи.

„Централната банка трябва да действа – и действа – решително, включително с решения, които водят до отнемане на лицензи“, казва Симкус в интервю от Вилнюс. Глобите показват, че „надзорът е ефективен, но също, че някои проблеми са били решени“, казва той.

Неотложното изискване да се предприемат мерки спрямо финтех индустрията набра сила през 2021 г., когато стана ясно, че литовски стартъп – Finolita Unio, е бил използван за пренасочването на над 100 млн. евро от Wirecard, преди компанията за разплащания да се срине. Централната банка отне лиценза на Finolita по-малко от месец, след като информацията стана публична.

Това бе призив за пробуждане в страната с 2,8 млн. души, която преди шест години имаше за цел да разтърси банковата индустрия, преди доминирана от скандинавските индустрия, като предложи опростено лицензиране на английски език, което узакони стартъпи из целия ЕС.

Оттогава насам Литва е издала 138 лиценза за на институции за плащания и електронни пари, най-много в 27-членния блок.

Финтех сделките поглъщат все по-голям дял от банкирането в страната. Revolut – най-бързо растящият британски стартъп, който започна в Литва с лиценз за плащания, бе третата по големина банка в Прибалтийската страна миналата година, карайки централната банка да я признае за системно важно юридическо лице. В крайна сметка тя може да бъде пряко контролирана от Европейската централна банка.

Бързият растеж предизвика усилия за поставяне на защити с нови насоки, като същевременно се повиши устойчивостта на бързо развиващата се екосистема от платежни компании. Някои финансови играчи не обръщат достатъчно внимание на спазването на надзорните изисквания и управлението на риска, каза Симкус.

„Лидерството идва с отговорност да гарантираш, че Литва е и остава сигурна и надеждна юрисдикция за разрастване на бизнеса“, казва централният банкер. Въпреки това „няма да има таван“ върху броя на навлизащите на пазара, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 10.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още