IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Земетресението има силно отражение върху икономиката на Турция

Необходимо е изграждането на по-голяма устойчивост при такива шокове, категоричен е управляващият директор на МВФ

13:10 | 12.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Земетресението в Турция и Сирия е оказало силно негативно влияние върху турската икономика, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

„Трябва да изградим по-голяма устойчивост на такива шокове“, изтъкна тя по време на финансово събитие в Дубай.

Тя призова за по-задълбочено многостранно сътрудничество, за да се помогне на страните, притиснати от „непосилен дълг и от щетите от изменението на климата, тъй като температурите в региона се покачват два пъти по-бързо от останалия свят.

Правителствата в региона, които са идентифицирали многогодишни нужди от финансиране от над 750 млрд. долара за действия в областта на климата, трябва да насърчат частното финансиране в тази насока чрез правилни политики и финансови решения, добави Георгиева.

МВФ прогнозира миналия месец, че икономическият растеж в MENA (група страни от Близкия изток – бел. ред.) ще се забави до 3,2% тази година, преди да се ускори до 3,5% през 2024 г. Инфлацията се очаква да надхвърли 10% през 2023 г.

„Публичният дълг е проблем, особено в страните, които са вносители на петрол и това е проблем, по който ще продължим да работим“, заяви Георгиева, добавяйки, че инфлацията в региона е „все още твърде висока“.

Регионът трябва да повиши средното си съотношение на данъците към брутния вътрешен продукт (Б)ВП до поне 15% от сегашните 11%, добавя тя.

"Необходими са поне 15%, за да бъдат устойчиви данъчните политики. Бих казала, че имаме нужда от повече... че има място за удвояване на данъчните приходи", изтъква Георгиева.

Според нея войната между Русия и Украйна и климатичните бедствия могат да влошат недостига на храна в най-уязвимите страни. В съчетание с трайно високата безработица в региона, особено сред младите хора, това представлява значителен риск за социалната стабилност, изтъква още Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 12.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още