IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Летищата в света очакват по-безпроблемно пътуване това лято, но не изключват главоболия

Летищата в света активно наемат хора, за да предотвратят недостиг на служители, ограничаващ капацитета им

15:37 | 19.02.23 г.
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg
Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Летищата в света очакват по-гладко пътуване това лято, тъй като проблемът с недостига на служители се смекчава, но нарастването на търсенето от пътуващи в пикови периоди в Европа и Северна Америка все пак може да предизвика дълги опашки, струпване на багаж и забавяне на полетите, предава Ройтерс.

Летища, авиокомпании и държавни агенции наемат служители, за да предотвратят недостиг на хора, който да ограничи капацитета им и да доведе до главоболия при пътуванията като миналото лято.

Очаква се търсенето от пътуващи хора в света да се възстанови на нивата преди пандемията за повечето маршрути през 2023 г., което ще подложи на още по-силен натиск задъхващата се индустрия.

„Очаква се летните месеци да са предизвикателни в някои случаи за Европа, Северна Америка и някои части от Югоизточна Азия, тъй като пътникопотокът се очаква да нарасне и да достигне на някои места близки или дори по-високи нива в сравнение с 2019 г.“, коментира Томас Ромиг, вицепрезидент за безопасността, сигурността и операциите в летищния профсъюз ACI World.

Но повечето ръководители на летища, които проведоха среща в рамките на Международния съвет на летищата тази седмица на остров Реюнион във Франция, прогнозират, че нарушаване на полетите е възможно в пикови за трафика периоди, а не за целия летен сезон“, отбеляза Ромиг.

Летище Скипхол в Амстердам и други може да нямат достатъчно служители до края на юни, съобщи главният финансов директор на Air France-KLM Стивън Заат.

„Разбира се, все още сме засегнати от факта, че има недостиг на работна ръка навсякъде, също и на летищата…, но виждаме, че дейностите постепенно се възстановяват“, допълни той.

В идните месеци дейността на летищата може да бъде засегната от стачки.

24-часова стачка на седем германски летища, включително Франкфурт и Мюнхен, засегна близо 300 хил. пътници в петък, тъй като членуващите в профсъюзи служители настояваха за по-високи заплати и заплашиха с „хаос“ през лятото, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Във Франция в последно време има стачки заради пенсионната реформа, а стачки на гранични служители във Великобритания се очаква да нарушат дейността на летищата в идните седмици.

Нискотарифните авиокомпании easyJet, Ryanair и Wizz Air обявиха силни финансови резултати в началото на 2023 г. благодарение на много силните си предварителни резервации. Анализатори твърдят, че клиентите запазват ваканциите си въпреки ускоряването на инфлацията и опасенията от рецесия.

Летищата вече предприемат стъпки да се подготвят за разгара на сезона на пътуванията. По-рано тази седмица летище „Скипхол“ съобщи, че смята да намали броя на пътниците, които може да приеме по време на ваканционния период през май с около 5%.

В Канада международното летище в Монреал информира, че добавя услуги, целящи да намалят опашките преди пролетните ваканции, като засилване на платформа за онлайн резервации, която позволява на пътуващите да определят конкретен момент за преминаване през проверки на багажа.

Страната се бореше с дълги опашки пред гишетата за паспортен контрол и при проверките на багажа на големите си летища миналото лято заради недостиг на служители, а в последно време трябва да се справя и с нарушаване на полетите заради зимното време.

Канадският транспортен министър Омар Алгабра обсъди подготовката за пролетната ваканции по време на среща неотдавна с представители на авиокомпаниите и на летищата, съобщи говорител на канцеларията на министъра на транспорта.

„Работим активно, за да гарантираме, че претоварването от миналото лято няма да се случи отново“, допълни говорителят Надин Рамадан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 19.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още