IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея счупи собствения си рекорд за най-ниска раждаемост в света за 2022 г.

Ниската раждаемост носи дългосрочни рискове за южнокорейската икономика, като намалява размера на работната сила, която стои в основата на нейния растеж

13:36 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коефициентът на раждаемост в Южна Корея, най-ниският в света от години, отново намалява, което задълбочава предизвикателствата пред застаряващата нация и нейната икономика, пише Bloomberg.

Броят на очакваните бебета на жена в Южна Корея е спаднал до 0,78 за миналата година, показват данни, публикувани от статистическата служба на страната. През 2021 г. нацията отчете мрачен световен рекорд от 0,81 броя очаквани бебета – най-ниският сред над 260 страни, наблюдавани от Световната банка.

Ниската раждаемост носи дългосрочни рискове за южнокорейската икономика, като намалява размера на работната сила, която стои в основата на нейния растеж и жизненост.  Разходите за социални помощи за застаряващото население също изтощават публичните финанси, които иначе биха могли да бъдат използвани за насърчаване на бизнеса, научните изследвания и други предприятия, които са ключови за просперитета.

Намаляващата работна сила е основна причина за свиващия се потенциален темп на растеж на Южна Корея. Населението в трудоспособна възраст достигна своя връх от 37,3 милиона души през 2020 г. и се очаква да намалее почти наполовина до 2070 г., изтъква националната статистическа служба.

Южна Корея е на дъното в класацията сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по отношение на раждаемостта. Източник: ОИСР/Bloomberg Южна Корея е на дъното в класацията сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие по отношение на раждаемостта. Източник: ОИСР/Bloomberg

Броят на новородените е намалял миналата година до 249 000 от 260 600 бебета година по-рано. Това е по-малко от 5% от населението. За разлика от това, около 373 хил. души са починали в страната през миналата година, увеличавайки пропастта между раждаемостта и смъртността.

Южна Корея се сблъсква с най-бързите темпове на свиване на населението от всички страни в света с брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението от поне 30 хил. долара, показват оценки на ООН и данни на Световната банка. До 2100 г. броят на хората в азиатската държава се очаква да намалее с 53% до 24 милиона. Това е допълнително влошаване спрямо прогнозата за спад от 43%, обявена през 2019 г.

Броят на починалите в Южна Корея изпреварва този на новородените. Източник: Национална статистическа служба/Bloomberg Броят на починалите в Южна Корея изпреварва този на новородените. Източник: Национална статистическа служба/Bloomberg

Южнокорейските политици увеличиха разходите, за да насърчат хората да раждат повече бебета, включително политиката на президента Юн Сук Йол за утрояване на размера на помощта за новородените.

Правителството също възприе нова политика за застаряващото население, след като видя, че усилията му не осигуряват нужния резултат. Това включва подобряване на условията на живот за пенсионерите, ускоряване на приемането на роботи и привличане на повече чужденци в трудоспособна възраст.

Икономисти предполагат, че Южна Корея трябва да направи повече, за да подобри равенството между половете, така че жените да се чувстват по-уверени, че няма да загубят работата си, когато имат деца. Високите разходи за образование и жилища са сред другите фактори, оказващи натиск върху раждаемостта, показват данните.

Коефициентът на плодовитост продължава да пада в Южна Корея. Източник: Национална статистическа служба/Bloomberg Коефициентът на плодовитост продължава да пада в Южна Корея. Източник: Национална статистическа служба/Bloomberg

Средната възраст, на която една жена ражда първото си дете в Южна Корея, се е повишила до 33 години през 2022 г., докато броят на вторите деца е намалял с 16,8%. По региони столицата Сеул има най-нисък коефициент на плодовитост - 0,59, докато при Седжонг е най-висок - 1,12, изтъква статистическата служба.

Данните са предварителни и може да бъдат преразгледани по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още