IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция предлага икономическа подкрепа в района на земетресенията

Анкара планира да покрие частично заплатите на служители, чиито работни места са били „силно или умерено засегнати“ от бедствието

16:12 | 22.02.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция започна временна схема в подкрепа на заплатите и забрани съкращенията на служители в 10 града в сряда, за да защити работниците и бизнеса от финансовите последствия от мощните земетресения, ударили южната част на страната по-рано този месец, съобщи Ройтерс.

Земетресението с магнитуд 7,8 на 6 февруари уби над 47 хил. души, разруши или повреди стотици хиляди сгради в Турция и Сирия и остави милиони без дом.

В Турция 865 хил. души живеят в палатки и 23 500 в контейнери, а 376 хил. души са в студентски общежития и обществени къщи за гости извън зоната на земетресението, каза президентът Реджеп Ердоган във вторник.

Съгласно новия план на Анкара работодателите, чиито работни места са били „силно или умерено засегнати“, ще се възползват от подкрепа за частично покриване на заплатите на работниците.

Въведена е и забрана за съкращения на служители в 10 провинции, в които беше обявено извънредно положение заради земетресението.

Бизнес групи и икономисти изчисляват, че земетресението може да струва на Анкара до 100 млрд. долара за възстановяване на жилища и инфраструктура и може да намали с 1 до 2 процентни пункта икономическия растеж на страната тази година. Ердоган обеща бързи усилия за възстановяване, въпреки че според някои експерти това може да е рецепта за ново бедствие, ако мерките за безопасност бъдат пожертвани в надпреварата за възстановяване.

Шестима души загинаха при последното земетресение в граничния регион на Турция и Сирия, съобщиха властите във вторник. То беше последвано от 90 вторични труса, съобщи Турският орган за управление на бедствия и извънредни ситуации (AFAD).

На власт от две десетилетия, Ердоган е изправен пред президентски и парламентарни избори през май, въпреки че бедствието може да доведе до отлагането им. Още преди земетресенията проучванията на общественото мнение показаха, че Ердоган е под натиск заради кризата с разходите за живот, която може да се влоши след бедствието, засегнало селскостопанското производство.

Опити на правителството да контролира информацията около земетресението бяха посрещнати с обществен гняв. Турският интернет орган блокира достъпа до популярния онлайн форум Eksi Sozluk във вторник, две седмици след като за кратко блокира достъпа до Twitter, позовавайки се на разпространението на дезинформация.

Уебсайтът на Агенцията за информационни технологии и комуникации (BTK) показва, че е бил блокиран късно във вторник, без да се посочва изрична причина. Миналата седмица турската полиция арестува десетки хора, обвинени в насаждане на страх и паника чрез „споделяне на провокативни публикации“ за земетресението в социалните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още