IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на китайския внос подсказва за възстановяване на икономиката на страната

Износът обаче е спаднал с 1,3% през февруари, сочат данни на властите

18:06 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай е записал най-големия ръст на вноса си от година през последния месец, докато спадът на износа се забавя – поредно доказателство, че втората по големина икономика в света се възстановява от влиянието на блокадите, наложени заради пандемията, пише Bloomberg.

Вносът е нараснал с 2,4% през февруари спрямо година по-рано до 197 млрд. долара, след като записа 21,4% спад през февруари. Новите данни, публикувани днес от Главната митническа администрация, показват прекъсване на четиримесечното понижение.

Износът е спаднал с 1,3% на годишна база през февруари до 214 млрд. долара, забавяйки се спрямо 10,5% през предходния месец.

С възстановяването на вноса, търговският излишък се е свил до 16,8 млрд. долара – най-ниското му равнище от март 2021 г., показват още данните на властите.

Китайският внос записва най-високия си ръст на годишна база през февруари. Графика: Bloomberg L.P. Китайският внос записва най-високия си ръст на годишна база през февруари. Графика: Bloomberg L.P.

Информацията е допълнителен знак, че китайската икономика се възстановява след скока на броя на заразените, когато Пекин внезапно се отказа от политиката си за нулев Covid в края на 2022 г. Данните за февруари също така бяха подкрепени от последователно подобрение след едноседмичната почивка за Китайската нова година в края на януари.

Нарастващият внос подчертава възстановяването на търсенето на световни стоки в Китай, докато вътрешното потребление набира скорост. Пекин иска да насърчи потребителските разходи, за да се противопостави на въздействието на намаляващия износ, на все още слабия пазар на имоти и свиващите се държавни ресурси за големи фиксални стимули, докато се стреми да постигне растеж от около 5% тази година.

Случващото се бележи промяна от последните две години, когато износът беше ключов стълб на растежа на Китай, отвръщайки на спада на вътрешните разходи, тъй като ограниченията заради Covid засегнаха потребителското и бизнес доверието. Глобалното търсене на китайски стоки започна да намалява в края на 2022 г., тъй като ускоряващата се инфлация и по-високите лихвени проценти в останалата част на света свиха потребителските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 18.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още