IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво не показаха кадрите от Филхармонията в Мариупол? 

Посещението на Владимир Путин в разрушения от армията му град повдига редица въпроси 

19:53 | 20.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Кадри показват как Путин разговаря с граждани в града. Снимка:  . EPA/RUSSIAN PRESIDENT PRESS
Кадри показват как Путин разговаря с граждани в града. Снимка: . EPA/RUSSIAN PRESIDENT PRESS

Руската държавна телевизия показва руския президент Владимир Путин зад волана на автомобил, който се движи из град през нощта. В периферията се виждат и разрушени сгради. Кадрите го показват и в градската филхармония, където президентът е седнал на стол в залата. Твърди се, че е посетил семейство в къщата им и е разговарял с други жители в нов жилищен квартал, построен от руските военни. 

Въпреки това преподавател по руска и постсъветска политика в университета в Бат, Великобритания, пише в Twitter, че „благодарните" граждани, показани във видеото, не могат да бъдат истински. Коментирайки кадрите на Путин с предполагаемите жители на Мариупол, Стивън Хол пише: „Удивително е, че Путин изглежда е посетил Мариупол. Отне му повече от година, за да се доближи до фронта". Политическият експерт добавя, че все още запазва правото си на преценка на кадрите. Путин обаче имал много двойници и „благодарните жители вероятно са били обикновени служители на службите за сигурност".


Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко и самопровъзгласил се за „враг на руската пропаганда" също е скептичен. В Twitter той сравнява снимките на Путин зад бюрото му в Съвета за сигурност в Москва със снимките от Мариупол. В тази връзка задава въпроса: „Дали той се страхува повече от своите чиновници, отколкото от "жителите" на Мариупол?". 

Главният редактор на уебсайта New Voice of Ukraine Юън Макдоналд разглежда по-отблизо видеоматериалите от новия жилищен комплекс, за който се твърди, че Путин е посетил. В своя анализ той сравнява кадрите с новите жилища с по-ранни кадри от Кремъл. Тъй като става въпрос за ново строителство, е трудно да се каже дали това наистина е Мариупол, казва той. Въпреки това кадрите изглеждат като снимките, публикувани от Кремъл при откриването през ноември миналата година, пише той в Twitter.


Макдоналд сравнява и изображенията на интериора на сградата, показани във видеоклиповете. Те съвпадат и с по-ранни кадри от жилищния комплекс. Ето защо той смята, че кадрите от апартамента в Мариупол са достоверни: „Бих казал, че е вероятно Путин (или, както традиционно се казва, „човек, който прилича на Путин") действително да е бил в Мариупол миналата нощ“.

Предполагаемото пътуване на Путин до Мариупол в украинския регион Донбас, който Русия незаконно окупира, обаче не само повдига много въпроси относно сцени, които може да са били инсценирани, но и показва по друг начин как Кремъл използва изображения за своята пропаганда. Във видеозапис от посещението руският президент се вижда в залата на филхармонията, която според ООН е била превърната в съд за провеждане на медийно ефективни процеси срещу пленени украинци. Русия например вижда в бойците от Азовска област извършители на престъпления. Но по време на посещението на Путин вече не се говори за тези планове.

През миналото лято Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се "Народна република Донбас", обяви, че ще проведе „международен трибунал" срещу украинските войници. За тази цел дори бяха построени метални клетки, в които военнопленниците трябваше да бъдат изложени на показ, както показват снимки от съобщения в Telegram. На най-новите кадри от Мариупол от посещението на Путин обаче клетките не се виждат, а голяма бяла стена покрива точно този ъгъл, където се предполага, че трябваше да са те. 

В залата има и катедра с пулт за речи. Но и тя не се вижда при посещението на Путин. Краткото посещение бе посветено на предполагаеми музикални интермедии. Заместник-ръководителят на правителството каза, че във филхармонията вече звучи музика - той е чувал упражнения. За плановете на бившия съд не се споменава нищо. В крайна сметка съдебните процеси във филхармонията срещу защитниците от Азовската долина не се проведоха, защото Русия размени военнопленници с Украйна, за да освободи проруския политик и приятел на Путин Виктор Медведчук, който по това време все още имаше украинско гражданство.

Вместо да се наслаждава на съдебните процеси срещу украинците в окупирания Мариупол, Владимир Путин сега сам си има проблеми със съда: Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент за предполагаемо отвличане на хиляди украински деца. Страната му обаче не признава съда. Въпреки това подобна международна заповед за арест допълнително ограничава свободата на движение на Путин. Веднага щом пътува до държава, която е ратифицирала основния договор на съда, той е заплашен от арест, защото всички подписали се държави са длъжни да изпълнят заповедите за арест.

Междувременно украинското правителство категорично осъди посещението на лидера на Кремъл в Мариупол. Съветникът на украинския президент Зеленски, Михайло Подоляк, написа в Twitter: „Престъпникът винаги се връща на мястото на престъплението. Докато цивилизованият свят обявява ареста на военния режисьор, в случай че той премине границите му, убиецът на хиляди семейства от Мариупол дойде да се полюбува на руините на града и на гробовете. Цинизъм и липса на разкаяние“. 

Това е първото пътуване на Путин до контролираната от Русия територия в Донбас след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г. Мариупол, на Азовско море, бе бомбардиран и обсаждан непрестанно от Русия от началото на войната. Според Киев 90% от града са разрушени, а най-малко 20 000 души са убити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Късия ако е тарикат, ще пусне двойниците си по Европа.... ае арестувайте и съдете! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 11
aldy
преди 1 година
Някога "Инвестор" се занимаваше с икономика, финанси, финансови пазари, борси и пр. Сега все повече заприличва на соросоядно СМИ. И на лош кавър на "Работническо дело".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 година
Е добре се е научил да преписва човека, стига го напада. Виж как звучи статията Демократично само.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
* Веднага щом пътува до държава, която е ратифицирала основния договор на съда, той е заплашен от арест, защото всички подписали се държави са длъжни да изпълнят заповедите за арест.* - Г-н Попов, как точно си представяте пътуване на президент на която и да е държава в друга държава? Решава да се поразходи? Или на пазар? Или като турист? Даже бившите президенти пътуват по строг протокол със задължително съгласуване и ангажименти за безопасност. Аматьорщина творите в захлас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още