IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания предлага на Полша триъгълна сделка за изтребителите ѝ МиГ

В навечерието на посещението на китайския лидер Си Дзинпи Путин хвали ролята на Китай в рамките на войната в Украйна

06:38 | 20.03.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/Adam Warzawa POLAND OUT
Снимка: EPA/Adam Warzawa POLAND OUT

Лондон е готов да запълни празнините, които Полша ще създаде чрез доставките на МиГ-ове за Украйна. „Ще се отнесем много положително към молбата на Полша за запълване на създалите се празнини. Вече направихме това, когато Варшава за първи път предаде на Украйна бойните танкове Т-72 и предоставихме на поляците танкове Challenger-2. Същото се отнася и за изтребителите“, каза Джеймс Хийпи, държавен секретар в британското министерство на отбраната, в интервю за Die Welt. 

„Досега обаче не е получено искане от Варшава“, казва Хийпи, който преди да се присъедини към Камарата на общините през 2015 г. е служил като майор, наред с другото, в Афганистан и Северна Ирландия. Последната стъпка на поляците е „страхотен момент", каза Хийпи, който в петък посети Берлин за конференцията в Кьонигсвитер. Според него за украинците най-доброто решение са типове реактивни самолети, с които те вече са запознати. „За нас останалите въпросът е до каква степен ще попълним военните способности на тези военновъздушни сили, които предават оборудването си“. В началото на февруари Лондон вече беше заявил, че ще обучава украинските военни на своите модерни изтребители в дългосрочен план.

Путин хвали ролята на Китай в рамките на войната в Украйна

В навечерието на посещението на китайския лидер Си Дзинпин в Москва руският президент Владимир Путин похвали готовността на Китай да играе „конструктивна роля" за прекратяване на конфликта в Украйна. Лидерът на Кремъл също така благодари за „балансираното отношение на Китай към събитията в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истинските причини". Русия е отворена за уреждане на украинската криза с политико-дипломатически средства, пише Путин в статия за китайския People's Daily, която Кремъл публикува вечерта.

В статията обаче Путин също така настоява, че Киев трябва да признае „новите геополитически реалности" с анексирането на Крим през 2014 г. и на четири украински области през миналата година, което е в разрез с международното право. Ултиматумите към Русия показват, че авторите им са „далеч от тези реалности и нямат интерес да търсят решение", добавя президентът, който през миналата седмица бе обявен от съда в Хага за военнопрестъпник. 

В статията Путин също така подчертава значението на двустранните отношения между Москва и Пекин. Руско-китайските отношения са на „върха" и са по-добри от всички политически и военни съюзи по време на Студената война, пише Путин. Затова той имал „големи очаквания" за разговорите със Си. Путин подчерта, че вече се е срещал със Си около 40 пъти. Търговията между Русия и Китай ще надхвърли 200 млрд. щатски долара (188 млрд. евро) още тази година, пише лидерът на Кремъл.

„Заедно със съмишлениците си нашите страни логично се застъпват за изграждането на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на някакви Юправила", които обслужват единствено интересите на „златния милиард", пише Путин. Под "златния милиард" се разбират богатите, ориентирани към Запада държави. Путин също така обвини САЩ, че се опитват да задържат Русия и Китай.

Уреждането на конфликта в Украйна трябва да бъде съобразено с целите и принципите на Устава на ООН, пише пък китайският лидер. Трябва да се вземат предвид „разумните опасения на всички държави в областта на сигурността". Всички усилия за разрешаване на украинската криза трябва да бъдат подкрепени. Важно е да се запази стабилността на световните производствени и снабдителни вериги. Си и Путин по време на предишна своя среща. Снимка: ЕРА Си и Путин по време на предишна своя среща. Снимка: ЕРА

Китайското ръководство вече беше изразило подобни мисли по повод годишнината от руската агресивна война през февруари.Също като Путин, Си се противопостави на световен ред, доминиран от само една сила в статията. „Международната общност вижда много ясно, че нито една държава в света не превъзхожда всички останали", пише той, без да споменава директно САЩ. Подобно на Путин, Си също се позова на тясното руско-китайско сътрудничество.

Зеленски: Москва ще отговаря за всички престъпления

Русия ще трябва да отговаря за всички престъпления, извършени по време на войната срещу Украйна, смята украинският президент Володимир Зеленски. „Държавата на злото ще отговаря за всеки терористичен акт срещу украинците", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в неделя. Става въпрос за „отговорност за всяко нападение срещу Украйна, за всеки унищожен живот, за всяко депортирано украинско дете".

Зеленски отново спомена и заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд в Хага срещу руския лидер Владимир Путин за отвличането на украински деца. Заповедта за арест е „наистина значим резултат за Украйна в областта на международното право" и повратна точка. Отсега нататък е ясно, че в края на войната Русия ще трябва да поеме „пълния обем на своята отговорност", заяви украинският президент.

В обръщението си Зеленски благодари на сапьорите в Украйна и се обърна поименно към много от тях. „Това е ежедневна тежка и много опасна работа". От началото на руската агресивна война, каза той, експертите по пиротехника и взривни вещества са претърсили повече от 100 000 хектара земя. Обезвредени са над 400 000 снаряда и са отстранени над 200 000 взривни обекта, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Jorkata зеления чорап е чиста проба национален предател... има късмет че съда ни е пробит от руското и за това не е в кауша... но тепърва ще берем плодовете на неговата работа против България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Jorkata
преди 1 година
Ама как така? Нали според зелен чорап и компания тоя вид сделки е бил в миналото и вече не се предлага и сме изпуснали влака? Не вервам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... така е, напредват . вече цела година напредват в "тридневната войана" ... и в Харков напреднаха и в Херсон напреднаха и в анексирането напреднаха , и в плячкосването на санитарен фаянс и перални напредват ... аве напредък ти казвам ... и масква напредва в подводните експедиции ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: sssaaa Глупой тpoль, пРаccия стана за смях на цял свят, последния и коз - армията, се оказа както всичко друго руско - обикновена пропаганда и фейк. Следва изтичане в канала. Вие да му мислите, лузърите, дето чакате нов "народен съд" и взимането на властта и имотите на хората, това ви беше единствената надежда за някакво подобрение, защото иначе в реалния живот сте пълни нули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
Викаш загубите са само едностранни а? Рашките постоянно претърпявали загуби, а пък всеки ден напредват. Как става това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 8
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... украинците са пристрастни и лъжат ... що гледаш украински информационни канали , а ?! препоръчвам ти да прегледаш рассийски такива , специално за ситуацията около магистрала T0504 ... :))) ... приятно търсене/четене/информиране ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
sssaaa
преди 1 година
Зелкич, сменяй дилъра, после фалшивите евроатлантически сайтове. Рашките даже са напреднали в 3 направления около Бахмут. Виж мапа на украинците или канала им в телеграм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
хихи ... край Бахмут , рашибозука е повърнал "териториални придобивки" , предполагам традиционен техен жест на добра воля ... :))) ... може да са им се привидели леопарди в утринната мъгла , знаеш ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още