IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски осъди „радиоактивния шантаж“

Украйна потвърди получаването на британските основни бойни танкове Challenger, които ще бъдат използвани в контраофанзивата

07:00 | 28.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Зеленски осъди „радиоактивния шантаж“

Украинският президент Володимир Зеленски призовава по време на срещата си с ръководителя на ядрения надзор на ООН - МААЕ, Рафаел Гроси за изтегляне на руските войски от Запорожската атомна електроцентрала. 

„Без незабавното изтегляне на руските войски и персонал от Запорожската атомна електроцентрала и прилежащите ѝ райони всички инициативи за възстановяване на ядрената безопасност са обречени на провал", цитира думите на Зеленски украинският правителствен уебсайт. По думите му персоналът на централата е подложен на постоянен натиск от страна на руските окупационни сили, които не спазват правилата за безопасност и се намесват в техническите процеси.

Във вечерното си видеообръщение към украинския народ държавният глава нарече руските действия „радиоактивен шантаж" и най-тежкия инцидент в историята на ядрената енергетика. 

„Никой друг терорист не е навлизал в такива дълбочини с цинизма, проявен от Русия, достигайки все нови и нови дъна". Според него колкото по-дълго продължава руската окупация на електроцентралата, толкова по-голяма е заплахата за сигурността на Украйна и цяла Европа.

Британските бойни танкове Challenger пристигнаха в Украйна

Украйна потвърди получаването на британските основни бойни танкове Challenger, които ще бъдат използвани в контраофанзивата през пролетта. Украинският министър на отбраната Олексий Ресников заяви, че е инспектирал „новопристигналите" за украинските въоръжени сили танкове Challenger, както и германските бойни машини на пехотата Marder, бронираните камиони Cougar и бронираните транспортни машини Stryker от САЩ.

Британските танкове Challenger „вече са в Украйна", заяви говорителка на украинското министерство на отбраната пред информационната агенция AFP. В публикация във Facebook Ресников описва британските Challenger като “военни произведения на изкуството".

Русия се провали в ООН за разследванията на инцидента със „Северен поток“ 

Искането на Русия за международно разследване на взривовете в газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море се провали в Съвета за сигурност на ООН. При гласуването в най-мощния орган на ООН само три от 15-те държави членки - Русия, Китай и Бразилия - гласуваха в подкрепа на резолюция в този смисъл. Останалите дванадесет държави се въздържаха. За приемането на текста щеше да е необходимо мнозинство от девет гласа - без вето от страна на един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност.

В проекторезолюцията Русия призова ООН да проведе „всеобхватно, прозрачно и безпристрастно разследване" на експлозиите през септември миналата година. В обосновката Москва заяви, че Русия е била изключена от разследването, започнато от Германия, Дания и Швеция. Съществуват „сериозни и добре обосновани съмнения" относно обективността на националното разследване, заяви посланикът на Русия в ООН Василий Небенся.

Други членове на Съвета за сигурност на ООН обаче отхвърлиха тази версия. Заместник-посланикът на САЩ в ООН Робърт Ууд заяви, че целта на Русия е била единствено да дискредитира текущото разследване на детонациите. Други дипломати обвиниха Русия, че се опитва да отвлече вниманието от агресивната си война срещу Украйна.

Други събития от вечерта: 

  • Унгарският парламент ратифицира присъединяването на Финландия към НАТО. Това означава, че все още не е получено само одобрението на Турция. Финландският министър-председател Сана Марин благодари на унгарците и се обяви категорично за бързото присъединяване на Швеция. 
     
  • Според собствените му изявления президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път е провел среща за военната обстановка с генералния щаб извън столицата Киев. Срещата се състоя в индустриалния град Днепър в източната част на страната, където има много заводи от отбранителния комплекс.
     
  • Украински съд осъди на пет години затвор назначен от Русия социален работник в освободения град Лиман в източната част на страната. Неназованата служителка в отдела за социална защита и труд в Лиман е обвинена, че е регистрирала в самопровъзгласилата се Донецка народна република местна данъчна служба и фонд за социално осигуряване, както и че е набирала работници и им е изплащала заплати в рубли. През септември украинските войски отвоюваха Лиман, след което служителката е арестувана.
     
  • Според главния изпълнителен директор Алфред Щерн австрийската енергийна група OMV в момента трудно може да излезе от руския си бизнес с природен газ. Тази стока не е обект на санкции, казва мениджърът пред информационната агенция APA.
     
  • Institute for the Study of War  вижда желание от страна на Путин да преговаря. Според Института руският президент продължава да се стреми към "пълна победа" и е убеден, че все още може да я постигне, дори и чрез продължителна война.

Какво ще бъде важно днес: 

  • САЩ и няколко страни партньори провеждат тридневна среща на върха за демокрацията, която започва днес. През първия ден на срещата, която ще бъде до голяма степен виртуална, ще се проведе дискусия за войната в Украйна с участието на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и украинския президент Володимир Зеленски.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още