IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Москва разследват мащабно изтичане на данни за служители по сигурността

Зад разследването може да стои амбицията на Кремъл да овладее службите за вътрешна сигурност, смятат в ISW

12:43 | 20.04.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Руската Федералната служба за безопасност (ФСБ), правоприемник на КГБ, и Министерството на вътрешните работи (МВР) разследват мащабно изтичане на данни за полицаи, съдии и служители по сигурността в страната, пише държавната информационна агенция ТАСС. Източник на агенцията е съобщил за арести, свързани с този случай в последните дни. Официално няма потвърждение за разследването или последвалото задържане на заподозрени.

Според Института за изучаване на войната (ISW) това разследване, както и серия от арести в Росгвардията вероятно са сигнал за желанието на Кремъл да овладее изцяло службите за вътрешна сигурност в страната. 

Сред получатели на данните има и украински граждани, пише още ТАСС. Те са получили информацията от служители на Централното окръжно управление на МВР в Москва и от редови полицаи.

Информацията е била предоставяна в "тъмната" част на интернет. Руските служители на МВР са предлагали официално достъп до данни и са ги предоставяли на клиентите си онлайн, е показало разследването на ФСБ.

В Института за изучаване на войната обвързват разследването със серия от уволнения и арести в Министерството на извънредните ситуации в началото на април. С указ на руския президент Владимир Путин на 5 април беше уволнен зам.-министърът Николай Гречушкин. В края на март пък бяха извършени арести в руската национална гвардия (Росгвардия), включително и на ръководителя на морския департамент полк. Сергей Волков по подозрения за корупция.

Името на Волков се свързва с покупката на нискокачествени радарни системи, която е довела до щети на стойност почти 400 млн. рубли, или около 5 млн. долара. Подобни обвинения има и срещу Вадим Драгомирецки, зам.-ръководител на Централното управление на Росгвардията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 20.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още