IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предприемач: Политиката на Чили за лития ще прогони инвеститорите

Необмислените националистически политики рискуват да провалят прехода към чиста енергия, изтъква председателят на канадската Ivanhoe Mines Ltd. Робърт Фридланд

11:15 | 26.04.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на Чили Габриел Борич. Снимка: Bloomberg L.P.
Президентът на Чили Габриел Борич. Снимка: Bloomberg L.P.

Планът на чилийското правителство да притежава контролен дял във всички бъдещи местни проекти за добив на литий ще ограничи инвестициите и рискува да спре прехода към чиста енергия, предупреждава канадският предприемач от миннодобивната индустрия Робърт Фридланд, цитиран от Bloomberg.

Миналия четвъртък президентът на Чили Габриел Борич обеща да национализира литиевата индустрия на страната - вторият по големина производител на тази суровина в света - за да стимулира икономиката и да защити околната среда. Планът на Борич предвижда да се прехвърли контрола върху местната литиева индустрия от компании като SQM и Albemarle в ръцете на ново, управлявано от държавата дружество.

Новината, която доведе до спад в цените на акциите на чилийски компании за добив на литий, би представлявала „сериозно предизвикателство за международния капитал и затруднява инвестирането в Чили“, изтъква в интервю за Bloomberg Фридланд, председател на Ivanhoe Mines Ltd. „Парите са страхливец - бягат при първите признаци на проблеми“, добавя той.

Търсенето на литий, основен компонент при батериите за електрически превозни средства, се очаква да нарасне през следващите години и десетилетия, тъй като производителите на автомобили започнаха преход от двигателя с вътрешно горене към по-екологични решения за мобилност. Чили е вторият по големина производител на метала в света, като Габриел Борич се стреми да засили ролята на държавата в сектора, като същевременно се опитва да изгради вътрешна преработвателна индустрия и да защити околната среда.

Политиката на Борич има някои прилики с мерките, които президентът на Индонезия Джоко Уидодо наложи за стимулиране на добива на никел и изграждането на местна електромобилна индустрия.

Ходът на Борич ще подкопае репутацията на Чили като едно от по-безопасните места за чуждестранни инвеститори в Латинска Америка и напомня „национализация“ на литиевия сектор в страната, изтъква Фридланд. Предприемачът е участвал в разработването на някои от най-големите находища на мед в света, включително Oyu Tolgoi в Монголия и Kamoa-Kakula в Демократична република Конго.

„Вероятно това ще върне правителството много назад – отказвайки на компании като Rio Tinto и Teck и BHP да влязат там и да инвестират“, посочва Фридланд, допълвайки: „Това няма да свърши добре“.

Според него правителствата са „неефективно миньори“ и би било много по-ефективно да се насърчи частния сектор да инвестира. Необмислените националистически политики рискуват да провалят прехода към чиста енергия, изтъква още Фридланд.

Миналата седмица правителството на Чили определи китайската BYD Co. за квалифициран производител на литий, осигурявайки ѝ достъп до преференциални цени за квотите за добив на литиев карбонат. Китайският производител на батерии и електромобили ще изгради фабрика за производство на литиеви катоди в Чили чрез инвестиция от 290 млн. долара. Заводът ще произвежда годишно 50 хил. тона литиево-железен фосфат за катоди, използвайки литиев карбонат като суровина. Според първоначалните планове съоръжението ще бъде въведено в експлоатация през 2025 г. и ще осигури 500 работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
в Чили има голям проблем с литиевите мини и прясната вода за местното население и екологията на целият добивен процес ... заплетен казус ... вероятно президента ще търси баланс , хем да не изпусне златните години на приходи от добив , хем да разреши проблема с местната екология ... от около година-две Австралия е водещият доставчик на литиев карбонат , Чили каквото беше - беше ... вече са част от пейзажа , значима все още , но част ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 16
khao
преди 1 година
До: evlogi а защо не даваш пример със Саудитска Арабия? Примера с Венецуела е неадекватен.. те са под санкции, а находищата се държат от военните! По темата, абсолютно правилно решение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
До: alex8712Индонезия няма намерение да национализира каквото и да било.Уидодо наложи ограничения за износ на някои суровини, за да привлече частен капитал в преработката им във местни заводи.Политиката на Чили по скоро напомня напъните на Мексико и Венецуела по отношение на петролният им сектор, които доведоха до катастрофални резултати.Във Мексико не чак толкова зле като във Венецуела, но достатъчно лоши...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
alex8712
преди 1 година
Доста минорно настроение и заплахи за отлив на инвестиции от страна на канадския предприемач... В примера с Индонезия нищо от това не се случи - страната забрани износа на никелова руда, но разреши износа на никелови продукти с висока добавена стойност. Резултатът? Акциите на местните минно-добивни компании скочиха, а надолу по веригата се подписаха договори с Hyundai, LG, Foxconn. Всяка страна си гони интереса, който не винаги съвпада с този на международните капитали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още