IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сърбите са предали над 3 хил. незаконни оръжия след масовите стрелби

В страната тече амнистия за незаконни оръжия

15:49 | 10.05.23 г.
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg
Снимка: Valeria Mongelli/Bloomberg

Сърбите са предали на властите над 3 хил. незаконни оръжия и части за тях през първите два дни от оръжейната амнистия, въведена в страната след две масови стрелби, при които бяха убити общо 17 души, съобщи президентът Александър Вучич в сряда, цитиран от Ройтерс.

Амнистията стартира в понеделник, след като 13-годишен ученик уби с два пистолета осем ученици и охранител. Други шестима ученици и един учител бяха ранени. В момента той е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си. По информация от полицията той е признал за стрелбата.

Миналия четвъртък мъж уби осем души и рани 14 с автомат и пистолет в две села в централна Сърбия. 21-годишният заподозрян вече е в ареста.

Вучич заяви, че досега хората са предали над 3 хил. единици оръжие, без да уточнява от какъв вид. При предишни амнистии за оръжия, стартирани през последните две десетилетия, хората предаваха забранени военни оръжия, ловни оръжия, пистолети, а също и цеви, заключващи механизми и други части. Предадени са и десетки хиляди патрони.

„Това е добра новина, защото рискът е много по-малък“, каза Вучич, говорейки по телевизията.

Съгласно условията на амнистията хората са поканени да предадат незаконни оръжия, включително военни, законно притежавани оръжия, които вече не желаят, както и боеприпаси, анонимно и без страх от съдебно преследване. От полицейските управления призоваха хората, които притежават експлозиви или боеприпаси, да не ги носят в полицейските участъци, а вместо това да изчакат обучен персонал за отстраняването и обезвреждането им.

По-рано Вучич обяви допълнителни проверки на собствениците на регистрирани оръжия и стрелбищата, засилено полицейско присъствие в училищата и промени в наказателния кодекс, които предвиждат по-дълъг затвор за престъпления, свързани с оръжие.

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на въоръжаване и заедно с останалата част от Западните Балкани е залята от военни оръжия и боеприпаси в частни ръце след войните от 90-те години, които разкъсаха бивша Югославия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още