IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич ще се оттегли от лидерския пост в партията си, обяви предсрочни избори

Сръбският президент ще обясни решението си на митинг в Белград на 26 май, който ще бъде най-големият в историята

17:20 | 14.05.23 г.
Александър Вучич инспектира върнатите на полицията нерегистрирани оръжия близо до Смедерево. Снимка: EPA/БГНЕС
Александър Вучич инспектира върнатите на полицията нерегистрирани оръжия близо до Смедерево. Снимка: EPA/БГНЕС

Избирателите в Сърбия може да гласуват за трети път в рамките на едва четири години, след като президентът на страната Александър Вучич намекна, че може да бъдат насрочени извънредни парламентарни избори след големите протести заради две масови стрелби, пише онлайн изданието Politico.

На пресконференция в неделя Вучич обяви, че скоро ще се оттегли като лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия и обеща, че ще обясни решението на митинг в Белград на 26 май, който по думите му ще бъде „най-големият в историята“, съобщават местни медии.

Датата на новите парламентарни избори ще бъде определена скоро и „гласуването ще се проведе не по-късно от септември“, каза Вучич.

Той настоя, че въпреки поредицата от публични демонстрации с призиви да напусне поста си, „няма да има Майдан в Белград“, имайки предвид украинската революция, която свали непопулярния проруски режим в страната през 2014 г.

През последните седмици Вучич беше подложен на критики след две масови стрелби в столица, при които загинаха 17 души, а 21 бяха ранени в два последователни дни по-рано този месец. Десетки хиляди хора излязоха на улиците оттогава с искане за оставките на министри от правителството и за спиране на съдържанието с насилие по телевизията.

В Белград ключов мост и път в града бяха блокирани от активисти в събота, а големи протести се проведоха около сградата на парламента като част от движението „Сърбия срещу насилието“. Вучич заяви, че протестите съставляват „тормоз“.

Обявена беше едномесечна амнистия, по време на която сърбите да предадат незаконно придобити оръжия, като в противен случай ги грози затвор. Държавни ръководители съобщиха, че само 6% от населението има разрешителни за огнестрелни оръжия, без тези за лов, но страната е на трето място в света по притежание на оръжие и много автомати са останали от войните, последвали разпадането на Югославия през 90-те години на миналия век.

В неделя Вучич говори заедно с ръководители на полицията близо до град Смедерово, където бяха показани събрани оръжия в рамките на амнистията. Според него половината от върнатите оръжия са незаконни, като са били предадени дори гранати и ракетни установки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още