IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демократите в Тайланд ще трябва да преборят монархията и сто години преврати

Шансовете за правителство на продемократичните партии са по-високи в сравнение с предишни опити, посочи анализатор

18:20 | 18.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Политическото земетресение на изборите през уикенда в Тайланд бе породено както от чисто икономически фактори, така и от ясното желание на огромна част от населението от всички възрасти и региони за промяна в посоката на развитие. Двете опозиционни партии събраха почти 70% от вота, което далеч не бе прогнозирано преди изборите. Въпреки това не е ясно дали партиите ще съберат нужното мнозинство, за да успеят да съставят правителство заради назначени от военната хунта сенатори и позицията на една от тях - "Продължаваме напред" - спрямо монархията. Това коментира политологът и анализатор Владимир Шопов в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

„Тайланд пострада изключително силно от пандемията, а възстановяването е бавно заради картелизираната икономика, предпочитанията на външните инвеститори към съседни държави в региона и трудното завръщане на туристите. Но има и социално-културни фактори за победата на опозицията“, каза Шопов.

Анализаторът посочи, че за разлика от предходни избори сега печели непопулистка партия.

„През последните двадесет години свободните избори в Тайланд, когато се провеждат, се печелят от династията на Шинаватра в различни конфигурации, която е класическа силно популистка формация. Новата партия "Продължаваме напред" на Пита Лимджароенрат стъпи на политически послания и искания за структурни конституционни промени. Голяма тема в политическите послания на Пита е отмяна на законодателството, забраняващо обсъждането на фигурата на краля и кралското семейство. Новата партия настоява и за отмяна на задължителната военна служба, политически реформи и децентрализация“, посочи събеседникът.

Той отбеляза, че продемократичните партии събират около 320 от 500-те места в долната камара, но има 250 сенатори, назначени от военните и близки до монархията, които също получават глас за министър-председател, което прави съставянето на правителство проблематично за момента.

"От една страна, комбинацията от много силен изборен резултат и социален мандат за промяна е достатъчно основание да се търси модел, който да позволи те да сформират правителство под някаква форма. Има голяма регионална партия, която не е заявила позиция, но ако подкрепи двете опозиционни партии, могат да имат мнозинство. Една част от назначените от военните в Сената предстои да напуснат позициите си и има очаквания, че някои от тях могат да гласуват в подкрепа на спечелилите изборите. От друга страна, историята ни подсказва друго потенциално развитие - блокиране и правителство на мнозинството. Има и разследване срещу Пита за формално нарушение на изборното законодателство... Възможно е той просто да бъде изваден от политиката, което се е случвало няколко пъти. Да не забравяме, че консервативно-военният естаблишмънт контролира и избирателната комисия и конституционния съд", коментира той.

Шансовете за правителство на продемократичните партии са по-високи в сравнение с предишни опити, завършили с преврати, добави Шопов.

"Колко устойчиво би било, то е съвсем отделна тема. Разбира се, специално в Тайланд никога не трябва да изключваме възможността от нов преврат рано или късно - през последните сто години има дванадесет успешни преврата и няколко неуспешни", посочи анализаторът.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още