IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 обещава 21 млрд. долара за справяне с глобални хуманитарни кризи

Хуманитарни организации критикуват групата, че не е осигурила и половината от нужните на ООН пари

19:17 | 20.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/G7 Hiroshima Summit Host
Снимка: EPA/G7 Hiroshima Summit Host

Лидерите на Г-7 обещаха 21 млрд. долара за справяне с глобални хуманитарни кризи. Те публикуваха изявление днес, в което поемат този ангажимент, предава ДПА.

След публикуването на документа хуманитарни организации обаче отправиха критики. Макс Лоусън от "Оксфам" заяви, че групата се е провалила пред страните от така наречения Глобален юг. Лидерите на Г-7 не са анулирали дълговете на тези страни и не са намерили начин, за да се сложи край на огромното нарастване на глада по света.

Представителят на "Оксфам" заяви, че лидерите на Г-7 могат да намерят милиарди, за да водят война, но не могат дори да предоставят половината от онова, което е нужно на ООН за справяме с най-съществените хуманитарни кризи.

Хуманитарни организации казват, че средствата на разположение са оскъдни не само заради хуманитарната помощ, оказвана на Украйна и украинските бежанци, а заради значителните разходи за оръжейни доставки, отбелязва ДПА.

В съвместното си изявление лидерите на Г-7 обещаха да предоставят 21 млрд. долара за справяне със задълбочаващите се хуманитарни кризи тази година, в това число и реагиране на спешната хранителна криза.

ООН казва, че има нужда от 55 млрд. долара за справяне с кризите.

Фредерике Родер, директор в организацията "Глоубъл ситизън", разкритикува липсата на конкретика в комюникето на Г-7 и припомни все така непостигната цел за предоставяне на бедните страни на 100 млрд. долара на година за защита срещу климатичните промени.

Той добави, че германската роля в тази насока е особено разочароваща, предвид това, че Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, продължава да се фокусира върху преговорите за нови газови инвестиции вместо да поеме по пътя на едно бъдеще, свободно от изкопаемите горива. Ако Германия не промени фокуса си, то това бъдеще не би било възможно, допълни експертът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 20.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още