IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit трябваше да намали имиграцията, вместо това тя достигна рекорд

Британското правителство приема повече студенти, висококвалифицирани служители и семейства, бягащи от Украйна и Хонконг

20:00 | 25.05.23 г. 2
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg
Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

Когато Великобритания гласува за излизане от ЕС през 2016 г., мнозина поддръжници на Brexit се надяваха, че ходът ще намали имиграцията, като прекрати правото на гражданите на страни членки на ЕС да се установяват свободно там – растяща тенденция, която според някои британци отнемала работни места от местни граждани, пише Wall Street Journal.

Вместо това имиграцията е нараснала до рекорден връх, тъй като растящият брой на мигрантите от страни извън ЕС е компенсирал резкия спад на тези от страни членки на ЕС. Макар управляващата Консервативна партия многократно да обеща да намали броя на мигрантите след Brexit, вместо това тя е позволила на повече хора да влязат в страната в стремежа си да подкрепи стагниращия икономически растеж.

Публикувани в четвъртък данни на Националната статистическа служба показаха, че нетната миграция през 2022 г. е нараснала с 606 хил. души, най-голямото увеличение в историята. Цифрите не включват мигранти, които са пристигнали нелегално на лодки през Ламанша, чийто брой е нараснал с 60% миналата година до рекорд от около 45 хил. души.

„Цифрите са твърде високи, много е просто, и искам да ги намаля“, коментира премиерът Риши Сунак.

Контрастирайки с тези коментари, по-рано тази седмица главният икономист на Английската централна банка (АЦБ) Хю Пил заяви, че по-високата от очакваното миграция е увеличила с 20 базисни пункта прогнозата на банката за икономическия растеж на Великобритания, подчертавайки нуждата на Острова от работници, които да запълнят работните места. 

Опитът на Великобритания показва, че дори когато индустриализирани страни искат да ограничат миграцията и предприемат драстични стъпки, за да го направят, те могат да бъдат подложени на натиск да позволят влизането на имигранти, за да избегнат щети за икономиката от недостига на служители. Във Великобритания работната сила е по-малко, отколкото преди пандемията и някои индустрии се оплакват, че не могат да намерят достатъчно служители.

Това също така показва политическите главоболия от тази размяна. Данните за имиграцията предизвикаха критики сред някои депутати от Консервативната партия, които заявиха, че избирателите са искали притокът на имигранти да бъде намален. Правителството на Сунак обяви нови ограничения тази седмица за броя на членовете на семейството, които студенти с издадена виза могат да доведат в страната. Допитвания показват, че британците гледат нееднозначно на въпроса дали мигрантите са благодат или не, но за тях е много важно правителството да контролира притока на хора във Великобритания.

Принос за ръста има и предоставянето на хуманитарни визи на около 300 хил. души от Украйна след нашествието на Русия и от Хонконг на фона на растящите политически репресии в бившата британска колония. Но той е бил стимулиран и от резкия ръст на визите за студенти и работници от страни извън ЕС. Около 136 хил. визи са били издадени на семейства на студенти през 2022 г., което е осемкратно повишение спрямо 2019 г.

Повечето икономисти бяха съгласни, че Brexit ще либерализира търговията с останалата част от света, но ще повиши бариерите пред търговията с ЕС, най-големия търговски партньор на Великобритания, и че нетните икономически последици ще бъдат отрицателни. Повечето икономисти очакваха също, че по-голямата миграция от останалата част на света няма да е достатъчна, за да компенсира спада на мирантите от Европа, още един нетен негатив, коментира Джонатан Портс, икономист от King’s College London, който следи имиграцията.

„Бяхме прави за първата част и сгрешихме за втората“, коментира той. „Бяхме прави за основната икономическа логика, но политиката, която смятахме, че ще бъде скромно либерализиране на миграцията от останалата част на света, се оказа фактически доста значителна либерализация“, допълва той.

Дали ръстът в цифрите е част от по-дългосрочна тенденция все още е рано да се каже, коментира Маделин Съмптиън, директор на Обсерваторията по миграция към Оксфордския университет. Много от студентите, които са пристигнали във Великобритания, един ден ще си отидат и вероятно броят на мигрантите от Украйна и Хонконг ще намалее през идните години. Това може да свие цифрите до по-дългосрочното средно равнище от около 200 хил. до 250 хил. годишно.

Преди Brexit всеки гражданин на ЕС имаше право да се установи и да работи във Великобритания. По време на референдума поддръжниците на напускането твърдяха, че страната трябва да има по-голям контрол върху това кой влиза в нея. След гласуването за напускане британското правителство въведе през 2021 г. нова имиграционна система, която позволяваше влизането само на хора, които изпълняваха определени критерии като да получават заплата от 26 200 паунда годишно или да имат определено ниво на квалификация. Тази система целеше да предотврати прекомерния брой нископлатени служители във Великобритания, който засили възмущението срещу имиграцията, като в същото време насърчи компаниите да инвестират повече в работниците си и да увеличат заплащането им.

През 2022 г. общата дългосрочна имиграция – всички хора, които остават повече от една година, се очакваше да бъде около 1,2 млн. души. От тях 925 хил. бяха граждани на страни извън ЕС.

Дори сега, когато правителството позволява повече визи за висококвалифицирани работни места – от лекари до банкери, то се опитва да не допуска по-нискоквалифицирани служители.

„Те в общи линии не искат да отворят границите за хора, които работят срещу ниско заплащане. Преди тази работа вършеха служители от ЕС“, казва Брайън Бел, председател на Британския консултативен комитет по миграцията, който съветва правителството. Това също така означаваше, че служители от ЕС вече няма да разполагат с преференциален достъп до Великобритания, което силно увеличи притока от страни като Индия.

Но новата система беше въведена, точно когато се очертаха недостиг на служители и висока инфлация по време на пандемията. Великобритания е единствената голяма западна икономика, чиято работна сила все още е по-малка, отколкото преди пандемията заради комбинация от дълги болнични, по-ниска имиграция от Европа и хора, които се пенсионират рано. Английската централна банка заяви, че този недостиг е стимулирал инфлацията, тъй като компаниите са принудени да увеличават заплатите, за да привличат служители, а други компании просто не могат да растат, защото не намират достатъчно служители.

Ясно е, че нелегалната миграция оказва въздействие върху общественото мнение. Британското правителство е съсредоточено върху спирането на нелегалната миграция, до голяма степен под формата на малки лодки, идващи от Франция. Сунак многократно обеща да ограничи това явления и сключи сделка с Франция, която се ангажира да помогне за разбиването на контрабандни мрежи. Правителството заплашва също да депортира мигранти, които пристигат нелегално, в африканската страна Руанда. Тази политика до момента е блокирана от съдилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 11
OHЯ
преди 10 месеца
Нашите копейколюбци дали ще прочетат ? А бай Орбан дали вече изкара унгарците от ЕС , за да идат в богатия изток , и да видят що е то просперитет ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
cyclop
преди 10 месеца
Абе и аз така като смених паркета в хола исках да намаля комарите, а то трябвало да затворя прозореца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още