IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки обещанията на Сунак миграцията във Великобритания расте до рекордни нива

Пристигналите в Обединеното кралство през 2022 г. надвишават с 606 хил. души тези, които са напуснали страната, сочат данни на националната статистическа служба

18:25 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2022 г. във Великобритания са влезли рекорден брой мигранти - тенденция, която разкрива разделението в редиците на управляващата Консервативна партия и подчертава необходимостта от нови работници в икономиката, пише Bloomberg.

Пристигналите в Обединеното кралство през 2022 г. надвишават с 606 хил. души тези, които са напуснали страната, сочат данни на националната статистическа служба. Това представлява увеличение от 118 хил. души спрямо предходната година. Почти една пета от увеличението идва от търсещите убежище, които са добавени към общия брой за първи път, което усложнява анализа на данните.

Въпреки че цифрата е много по-висока, отколкото мнозина сред консерваторите търсят, тя не достига прогнозите, направени от Центъра за политически изследвания преди публикуването на доклада, поставяйки потенциалната нетна миграция от 700 хиляди на 997 хил. души.

Премиерът Риши Сунак все още е притиснат да изпълни дългогодишното обещание на Консервативната партия да намали тези числа - централен аргумент, който накара Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС). Тази цел е в конфликт с недостига на персонал, който разтърсва икономиката на Обединеното кралство и особено Националната здравна служба, след като поне 500 000 души напуснаха пазара на труда след пандемията от коронавирус.

„Трябва да сме чувствителни към нуждите на Националната здравна служба, към икономиката, но по същество числата са твърде високи, ще ги намаля“, изтъква Сунак пред ITV. Той отказа да посочи точен брой, като се аргументира, че настоящата система е „несправедлива“ и „не работи“.

Включването на 76 000 търсещи убежище в нетните дългосрочни миграционни числа може да позволи на Сунак да смеси два отделни проблема. Правителствени служители се борят както със законната миграция при търсещите работа, така и с броя на хората, пристигащи по неофициални маршрути, като например тези, използващи малки лодки през Ламанша.

Силният ръст на миграцията в Обединеното кралство се дължи на пристигащи от страни извън Европейския съюз. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg Силният ръст на миграцията в Обединеното кралство се дължи на пристигащи от страни извън Европейския съюз. Източник: Британска статистическа служба/Bloomberg

Въпреки че Сунак няма да може да направи малко, за да намали миграцията за работа, тъй като фирмите са изправени пред проблеми с набирането на персонал на тесния пазар на труда в Обединеното кралство, той обеща да предприеме строги мерки срещу онези, които пристигат с малки лодки.

Преди парламентарните избори догодина, опозиционната Лейбъристка партия обеща да се справи с миграцията. Партийният секретар Ивет Купър каза, че рекордно високите данни за миграцията „показват, че консерваторите нямат план и нямат контрол над имиграцията“.

„Нетната миграция трябва да намалее и ние очакваме това да се случи“, изтъква тя.

Проблемът за Сунак е, че няма къде да се скрие относно въпроса. Имиграцията вече е изцяло в ръцете на неговото правителство, след като гражданите на ЕС загубиха автоматично правото да живеят и работят свободно в Обединеното кралство през 2021 г.

Всъщност миграцията в ЕС се обърна в обратна посока. Общо 51 000 граждани на ЕС са напуснали страната през 2022 г. Нетната миграция се дължи на добавянето на 662 000 граждани от държави извън ЕС, които са влезли в страната съгласно санкционираните от торите политики.

Последна актуализация: 18:18 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още