IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ санкционираха фирми, свързани с "Вагнер", и дадоха още военна помощ за Украйна

Санкционираните фирми са участвали в незаконни сделки със злато за финансиране на руската наемническа група

09:23 | 28.06.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

САЩ наложиха санкции на фирми, за които се смята, че са замесени в незаконни сделки със злато за финансиране на руските наемнически сили „Вагнер“, предава Ройтерс.

Министерството на финансите на САЩ съобщи в комюнике, че е наложило санкции на четири фирми от Обединените арабски емирства, Централноафриканската република и Русия, които обвинява, че са свързани с „Вагнер“ и нейния лидер Евгений Пригожин.

Фирмите са участвали в незаконни сделки със злато за финансиране на наемниците, за да издържат и разширят въоръжените си сили, включително в Украйна и в някои страни в Африка, съобщи министерството на финансите.

„Вагнер“ финансира жестоките си дейности, отчасти като използва природни ресурси в страни като Централноафриканската република и Мали“, каза заместник-министърът на финансите, отговарящ за тероризма и финансовото разузнаване, Брайън Нелсън в комюнике.

„САЩ ще продължат да се целят в източниците на приходи на „Вагнер“, за да ограничат разширяването и актовете ѝ на насилие в Африка, Украйна и в други страни“, допълни той.

Преди съобщението Държавният департамент на САЩ заяви, че действията срещу „Вагнер“ не са свързани с осуетения бунт миналия уикенд.

„Вагнер“, сред чиито бойци в Украйна има хиляди бивши затворници, набрани от руски затвори, се разрасна и разполага с обхватен международен бизнес с интереси в минната индустрия и наемници в Африка и Близкия изток.

Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че финансите на кетъринг компанията на Пригожин ще бъдат разследвани след бунта му и допълни, че „Вагнер“ и основателят на частната армия са получили почти 2 млрд. долара от Русия през миналата година.

„Вагнер“ се сражава в Либия, Сирия, Централноафриканската република, Мали и други страни и води най-кръвопролитните битки в 16-месечната война в Украйна. Тя беше създадена през 2014 г., след като Русия анексира Крим, и започна да подкрепя проруските сепаратисти в източната украинска област Донбас.

САЩ са налагали санкции на „Вагнер“ и Пригожин и преди. Вашингтон многократно предупреди за дестабилизиращите според него действия на „Вагнер“ и затегна санкциите срещу частната армия след нашествието на Русия в Украйна.

Фирмите, на които бяха наложени санкции във вторник, са Midas Ressources SARLU и Diamville SAU, базирани в Централноафриканската република, Industrial Ressources General Trading в Дубай и Limited Liability Company DM в Русия.

САЩ издадоха и препоръка, посочваща рисковете при търговията със злато в Субсахарска Африка заради нараснали притеснителни съобщения, свързани с ролята на незаконни играчи, включително „Вагнер“.

Вашингтон наложи санкции и на Андрей Николаевич Иванов, руски гражданин, когото финансовото министерство счита за ръководител във „Вагнер“, който работи в тясно сътрудничество с малийски правителствени служители по оръжейни сделки, минни проекти и други дейности на частната военна компания в Мали.

Наред с новите санкции срещу „Вагнер“ САЩ обявиха във вторник и че ще предоставят на Киев нов пакет от военна помощ на стойност 500 млн. долара, съобщи Пентагонът.

Той ще включва сухопътни транспортни средства, включително бойни машини Bradley и бронирани машини Stryker, както и боеприпаси за артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS), допълни Пентагонът.

Пакетът „включва ключови способности за подкрепа на контраофанзивните операции на Украйна, укрепване на въздушната ѝ отбрана… и друго оборудване, което да ѝ помогне да отговори на агресията на Русия“, заяви още американското министерство на отбраната.

„Искрено съм благодарен за допълнителните 500 млн. долара отбранителна помощ. Допълнителните машини Bradley и Stryker, боеприпасите за HIMARS, Patriot и Stringer ще осигурят още по-голяма мощ“, каза украинският президент Володимир Зеленски в публикация в Twitter

Руското посолство в САЩ съобщи в канала си в „Телеграм“, че с тази помощ „Вашингтон само потвърждава обсебеността си от идеята за нанасяне на стратегическо поражение на Руската федерация“.

Това е 41-ят пакет американски пакет от помощи за Украйна след руското нашествие през февруари 2022 г., а общата им стойност надхвърля 40 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 28.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още