IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последният кораб по черноморската зърнена сделка напусна Одеса

Споразумението изтича утре, а за момента няма сключено удължаване

12:02 | 16.07.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Последният кораб, който пътува съгласно постигнатото с посредничеството на ООН споразумение, позволяващо безопасен износ на украинско зърно през Черно море, напусна пристанището на Одеса рано в неделя преди крайния срок за удължаване на споразумението, твърди свидетел на Ройтерс и данни на MarineTraffic.com.

Русия не се е съгласила да регистрира нови кораби от 27 юни насам, а инициативата ще изтече в понеделник, освен ако Москва не се съгласи да я удължи.

Говорител на ООН каза в петък, че генералният секретар Антониу Гутериш чака отговор от руския президент Владимир Путин относно предложението за удължаване на сделката.

Путин е заявил пред президента на Южна Африка Сирил Рамафоса в телефонен разговор в събота, че ангажиментите за премахване на пречките пред износа на руски храни и торове все още не са изпълнени, съобщи Кремъл.

Русия многократно е заплашвала да се откаже от сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна. По-рано тя беше удължен с два месеца на 17 май.

Украински официални лица не коментираха веднага дали корабът TQ Samsun, плаващ под турски флаг, е напуснал Одеса.

Украйна и Русия са сред най-големите износители на зърно в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 16.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още