IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Зърнената сделка остана без смисъл

Руският президент заяви, че Русия очаква рекордна реколта от зърно тази година

12:14 | 24.07.23 г. 3
Андрей Йорданов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия се оттегли от зърнената сделка, която гарантираше безопасния износ на украинско зърно, тъй като споразумението загуби своя смисъл, пише президентът Владимир Путин в статия, публикувана рано в понеделник.

"Продължението на "зърнената сделка" - която не оправдаше хуманитарната си цел - вече е безсмислено", казва Путин, според статията на уебсайта на Кремъл.

След като заяви, че условията на Русия за удължаване на срока са били пренебрегнати, миналата седмица Москва се отказа от сделката, която преди година позволи на Украйна да изнася зърно от черноморските си пристанища въпреки войната, за да облекчи световната прозиводствена криза, припомня Ройтерс.

Основните искания, които Путин представи миналата седмица, за да може Москва да се върне към споразумението, обаче не се отнасят пряко до хуманитарни цели.

След като се отказа от сделката, Русия почти ежедневно атакува украинските пристанища, изнасящи храни. При нападение в неделя на южното пристанище Одеса загина един човек, а десетки бяха ранени.

В писмо преди втората среща на върха Русия-Африка, която ще се проведе в Санкт Петербург в четвъртък и петък, Путин заяви, че Русия очаква рекордна реколта тази година.

"Искам да заявя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска основа, така и безвъзмездно, още повече, че тази година отново очакваме рекордна реколта", каза Путин.

Русия и Западът все повече се борят за влияние в Африка. Въпреки че по данни на ООН досега Москва е инвестирала много малко там, тя полага дипломатически усилия, за да спечели подкрепата на континента.

По време на гласуването в ООН през март 2022 г. за осъждане на руската инвазия в Украйна 28 африкански държави гласуваха в подкрепа на решението, а 25 се въздържаха или изобщо не гласуваха.

"Русия ще продължи да работи усилено за организиране на доставките на зърно, храни, торове и др. за Африка: ние високо ценим и продължаваме да развиваме динамично целия спектър от икономически връзки с Африка", пише Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
До: andy Горкото слабоумче, по стар съветски обичай ползва всички епитети, употребявани за пPaccия по други държави,взе едно ще промени нещо. Целия свободен свят е обединен срещу opките от Мордор, но то плямпа глупости и фантазии, точно като дядо си, чакащ да обира пак мандри и Запада да се срине. *** и опърпаняк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 9 месеца
Е, не колкото фащистан. Тях по ypoдизъм трудно може да ги бие някой. За щастие съвсем скоро ще станат незначителен локален фактор без значение и вероятно ще се разпаднат. но до тогава ще сме свидетели на най-лошото на което е способна Империята на злото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 13
zelka007
преди 9 месеца
какъв мега ypoд трябва да си ?! за да продаваш залежалото си зърно , защото си под санкции и немаш достъп до SWIFT , да бомбардираш пристанищата и силозите на най-близкият си конкурент ... :))) ... 5м бетонен зид , 5м ров пълен с вода , бодлива тел с ток по нея и *** релсите + далекопроводите + пътищата ... ултра недъгаво племе е населяващото 1/8 от земната суша ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още