IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto поглежда към сектора за добив на литий

Компанията не предвижда големи придобивания в тази индустрия

10:56 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Rio Tinto Group, най-големият производител на желязна руда в света, разглежда редица възможни придобивания в сектора за добив на литий и би искала да закупи актив за производство или рафиниране на белия метал в Канада, споделя главният изпълнителен директор Джейкъб Стаусхолм, цитиран от Bloomberg.

Компанията все още вижда възможности за малко по мащаб сделки с метали, които биха могли да наподобяват покупката ѝ на мажоритарен дял в чилийски проект за проучване по-рано тази седмица, изтъква Стаусхолм пред журналисти в Мелбърн.

Все пак той подчертава необходимостта от органичен растеж, като добавя, че шумът около медните и литиевите активи няма да тласне концерна към големи придобивания в тези сектори.

Ръководителят на Rio Tinto посочи още, че компанията прогнозира лек спад в производството на стомана в Китай до края на десетилетието. Пазарът в момента изглежда „сравнително стабилен“, изтъква Стаусхолм.

Миналата седмица Rio Tinto отчете спад на печалбата за първото полугодие и отново намали дивидента си, тъй като икономическото забавяне на Китай продължава да притиска приходите на най-големите компании в сектора на минното дело в глобален план.

Компанията ще изплати дивидент от 2,9 млрд. долара в сравнение с върнатите на инвеститорите 4,3 млрд. долара за първото полугодие на 2022 г. Това обаче е в съответствие с политиката на концерна за изплащане на дивидент в размер на 50% от печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още