IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина въвежда 90-дневен таван на цените на храните, за да овладее инфлацията

Министърът на икономиката Серхио Маса обяви споразумението след среща с представители на веригите супермаркети

09:35 | 19.08.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Аржентина обяви споразумение със супермаркетите за ограничаване на ценовите увеличения до максимум 5% за 90 дни, тъй като страната се опитва да намали трицифрената инфлация на фона на наближаващите избори, съобщава Ройтерс.

Министърът на икономиката Серхио Маса обяви споразумението след среща с представители на веригите супермаркети, отбелязвайки, че служителите са постигнали споразумение с представители на 31 местни компании за „стабилизиране“ на цените до националните избори, насрочени за октомври.

Самият Маса се кандидатира за президент като представител на управляващата Перонистка коалиция, след като спечели вътрешния вот миналата неделя.

Лявоцентристкият министър ще се изправи срещу радикалния либертарианец Хавиер Милей, спечелил най-много гласове в предварителните избори, и дясноцентристката Патриша Булрич.

Споразумението взема предвид данъчни облекчения за онези супермаркети, които не повишават цените над 5% на месец, както и кредитна програма за малки и средни компании, които снабдяват супермаркетите.

Този ход следва други инициативи за замразяване на цените от страна на правителството за ограничаване на ускоряването на годишната инфлация, която надхвърли 113% през юли. Очаква се потребителските цени да нараснат допълнително през август, след като изненадващата победа на Милей на предварителните избори доведе до рязка девалвация на песото.

„Целта на тази сделка е да се предотврати промяната в официалния обменен курс – който отговаря на условие (на Международния валутен фонд) – да се прехвърли върху цените на продуктите за масово потребление, като се отрази негативно на джобовете на всички аржентинци“, добавят от правителството.

В четвъртък министерството на икономиката обяви, че ще замрази цените на горивата до 31 октомври след споразумение с индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 19.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 месеца
До два часа може да се спре развитието на сегашната инфлация в Аржентина след прекратяване на държавната грешка да няма финансово противодействие срещу лоши резултати от употреби на аржентинско песо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още