fallback

В критичен за Украйна момент Европа засилва военната си помощ

Rheinmetal получи поръчка от Бундесвера за 155мм артилерийски снаряди за Украйна и попълване на германските запаси

20:10 | 06.10.23 г. 12
Автор - снимка
Създател

Германската оръжейна компания Rheinmetall съобщи за мащабна поръчка от Министерството на отбраната на Германия за производството на 155мм артилерийски снаряди за Украйна и за покриване на запасите на Германия. Договорът е на стойност 1,2 млрд. евро и предвижда доставката на "десетки хиляди" снаряди от типа L15 за Киев и конвенционални 155мм снаряди за нуждите на германската армия.

Очакванията са, че доставките ще започнат през 2024 година. Срокът за изпълнение е до 2029 година.

Войната в Украйна "изчисти" резервите на много държави и Rheinmetall  има няколко големи поръчки за производство на муниции, допълват от команията в съобщение на своя сайт.

Съобщението за поръчката идва в критичен за Киев момент - страната е изправена пред заплахата за намаляване на западната военна помощ. Отстраняването на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес също засилва опасенията, че средствата за Украйна ще пресъхнат.

В Европа също има сигнали за намаляване на подкрепата, след като партията на бившия премиер Роберт Фицо спечели изборите в Словакия с обещанията да не бъдат давани средства за войната в Украйна. Президентът Зузана Чапутова първоначално подкрепи тези заявки, но само ден по-късно промени мнението си.

Чапутова написа в социалната мрежа Х (Twitter), че военната помощ "се отнася не само до безопасността на Украйна, но и за безопасността на Словакия". Отиващото си правителство на страната подкрепя напълно Киев и предостави голяма част от старото си съветско въоръжение на страната.

 

Slovak military aid to #Ukraine should continue. I respect the parliamentary elex outcome & negative view on this in the party leading the coalition talks. But any Slovak administration should see that this is as much about #Ukraine’s security as about #Slovakia’s own.

— Zuzana Čaputová (@ZuzanaCaputova) October 5, 2023

В четвъртък (5 октомври) европейските лидери се срещнаха с държавните глави на страните от Европейската политическа общност. В кулоарите се проведоха множество двустранни срещи между президента на Украйна Володимир Зеленски и неговите колеги от ЕС. В резултат той съобщи за обещано ново военно оборудване, системи за противовъздушна отбрана и муниции.

В своята декларация след неформалната среща в Гранада европейските лидери отново потвърдиха дългосрочната си подкрепа за Украйна, отбелязвайки, че това е от съществено значение за потенциала на ЕС. На Европейския съвет беше потвърди и намеренията си за разширяването си. Кандидатите за членство трябва да увеличат усилията си за реформи, особено в областта на върховенството на закона, в съответствие с основания на заслугите характер на процеса на присъединяване и с помощта на ЕС, допълват обаче лидерите.

Швеция днес (6 октомври) съобщи, че обмисля доставката самолети Gripen за Украйна. Страната одобри и 14-я си пакет с военна помощ на стойност 200 млн. евро за Киев.

От началото на 2022 година Украйна е получила помощ или обещания за такава на обща стойност 350 млрд. долара, изчислява CNN. Става дума не само за военна помощ, но и финансова подкра за разбитата от войната икономика. 47% от средстава идват от САЩ, но страната отделя едва 0,3% от своя брутен вътрешен продукт (БВП) за Киев.

От друга страна държави като Норвегия, Прибалтийските държави и Дания отделят повече от 1% от своя БВП в подкрепа на Украйна. Дания и Нидерландия ще доставят и дългоочакваните от украинските военни самолети F-16.

Дания планира да поднови производството на военен комплекс в Северна Ютландия и очаква първите доставки на муниции от пролетта на 2024 година, макар и засега Копенхаген да не потвърждава, че продукцията ще бъде насочена към Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 07.10.23 г.
fallback
Още от Свят виж още