IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Gallup напуска Китай

Тя е поредната консултантска компания, която се изтегля от страната

14:53 | 04.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Gallup, компанията за проучвания и консултантски услуги, се оттегля от Китай, превръщайки се в поредната чуждестранна компания, която се изтегля от страната на фона на нарастващия контрол върху западните консултантски компании и засилващото се геополитическо напрежение, пише Bloomberg.

Базираната във Вашингтон консултантска група, която стъпи в Китай през 1993 г., нае десетки служители в офисите си в Пекин, Шанхай и Шънджън, сочат публични регистри. Много от тези хора работят като консултанти, помагайки на китайските компании да трансформират своите организации или да оптимизират маркетинга си.

Gallup също така разполага с образователен и обучителен отдел в Китай, но отдавна се сблъсква с трудности при провеждането на обществени проучвания - с които е най-известна в световен мащаб - поради строгите китайски правила, свързани с чуждестранни групи, извършващи проучвания на общественото мнение.

Миналата седмица Gallup е казала на клиентите си, че се изтегля от Китай, твърдят трима източници на Financial Times, запознати с въпроса. Освен това ги е уведомила, че ще премести някои проекти извън страната, докато други ще бъдат напълно спрени.

„За съжаление, Gallup взе решение да спре дейностите си в Китай“, се казва в съобщение на компанията, разгледано от Financial Times.

Гигантът затваря и трите си офиса в континентален Китай и не е ясно каква част от местните служители на групата ще запазят работата си. Преди време Gallup имаше офис в Гуанджоу, който затвори през 2014 г.

Компанията не е отговорила на запитванията за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 04.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още