IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руска атомна подводница изстреля тестово междуконтинентална ракета "Булава"

"Император Александър III" е оборудван с 16 ракети "Булава" и модерни торпедни оръжия

11:54 | 05.11.23 г. 6
Снимка: архив, Sergey Mihailicenko/Anadolu Agency/Getty Images
Снимка: архив, Sergey Mihailicenko/Anadolu Agency/Getty Images

Новата руска атомна подводница "Император Александър III" извърши успешно изстрелване на балистична ракета "Булава", предназначена за носене на ядрени бойни глави, съобщи руското министерство на отбраната в неделя, цитирано от Ройтерс.

"Изстрелването на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера във Военноморския флот", се казва в изявление на Министерството на отбраната, публикувано в приложението за съобщения Telegram.

Междуконтиненталната ракета, изстреляна от подводна позиция в Бяло море край северното крайбрежие на Русия, е поразила цел на хиляди километри на полуостров Камчатка в руския Далечен изток, съобщиха оттам.

От министерството не уточняват кога е извършен тестът.

Стратегическият ракетен крайцер клас "Борей" е оборудван с 16 ракети "Булава" и модерни торпедни оръжия, съобщиха оттам.

През декември Путин взе участие в церемонията по пускането на вода на "Император Александър III", съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Военноморските сили имат на въоръжение три атомни подводници от клас "Борей" - еднаjd от тях завършва изпитания, а други три са в процес на изграждане, съобщиха от министерството на отбраната.

Ракетата "Булава" е с дължина 12 метра и приблизителен обсег от около 8000 км. Тя може да носи до шест ядрени бойни глави и е крайъгълен камък във военноморската част на руската ядрена триада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 05.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
adimos
преди 6 месеца
Неприятна новина за натовския агресор:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
desi_popova
преди 6 месеца
До: bigiБяло море (на руски: Белое море, до XVII век Студное, Соловецкое, Северное, Спокойное, Белый залив) е вътрешно море на Северния ледовит океан, разположено край северните брегове на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 6 месеца
зли езици говорят , че изстрелването било успешно , но до там ... и на "ярс" е имало опит , и там пореден неуспешен ... м/у другото украинците са думнали новопостроен карабъл клас "каракурт" в Керч ... не им върви на карабли на крадците на бидета , то не че на танкове им върви де ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 6 месеца
"Изстреляла"..."поразила"...руснаците казали...аха, ясно, пак алабалистики и лозунги за пред камерите. Висяхме им "мощта" и въоръжението на пияниците, оказа се както всичко руско - менте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 9
bigi
преди 6 месеца
Как така Русия има северно крайбрежие на Бяло море?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още