IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Калчев: Бюджетната криза няма да попречи на Германия в стратегически план

Как страната ще излезе от бюджетната криза, коментира главният икономист на ОББ и преподавател в НБУ

12:36 | 28.11.23 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия е с най-мощната индустрия в Европейския съюз и представлява най-голямата икономика в съюза, която има буфери и резерви, затова не смятам, че бюджетната криза ще ѝ попречи в стратегически план. Това мнение изрази в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria заяви Емил Калчев, главен икономист на ОББ и преподавател в Нов български университет, по повод решението на германския канцлер Олаф Шолц да се отложат преговорите за Бюджет 2024.

Стъпката е пряко следствие от решението на Федералния конституционен съд на Германия, че е противоконституционно разходи в размер на 60 млрд. евро от фонд за спешни случаи да бъдат харчени в рамките на бюджета за тази година.

„Това предизвика дупка в бюджета и доведе до бюджетната криза в Германия. Политическите партии в Бундестага, правителството и опозицията търсят най-доброто решение за изход от кризата за Бюджет 2023, което отлага приемането на бюджета за следващата година“, поясни икономистът.

Калчев припомни, че сумата от 60 млрд. евро във фонда за спешни случаи беше формирана във връзка c COVID пандемията, а именно тя предизвика извънредно положение. Коалицията между социалдемократи, зелени и свободни демократи искат да похарчат тези пари за зелен преход, включително и за субсидиране на цените на електроенергия за по-бедните домакинства.

Според икономиста германската икономика е в техническа рецесия, но това не би трябвало стратегически да ѝ повлияе. Той припомни, че ситуацията там се усложнява и поради факта, че от 2009 г. насам има приета спирачка на дълговете в Германия - страната прие, че ще се въздържа от свръхголямо задлъжняване.

„Поради липсата на тези 60 млрд. няма възможност да се емитира дълг, защото е достигната границата, която предвижда въпросния стоп. Едно от решенията, което се дискутира, е да се обяви извънредно положение, което ще позволи тези 60 млрд. да бъдат харчени“, коментира Калчев.

Той посочи, че опозицията обвинява правителството, че твърде голямото харчене не е от полза за Германия, а по-скоро трябва да бъде постигнат органичен икономически растеж, който да не се дължи на държавно харчене.

Икономистът смята, че може да бъде внесена промяна в Бюджет 2023 в рамките на следващия месец, което ще сложи отпечатък и върху преговорите за бюджета за следващата година, както и ще даде аргументи в полза на опозицията в Бундестага да обвиняват коалицията в нестабилна фискална политика.

Къде се най-големите предизвикателства пред икономиката на Германия? Изпада ли страната в техническа рецесия и очертава ли се стагфлационен сценарий? Отразяват ли се проблемите в Германия на еврозоната? Как ще се отрази на икономическия растеж на българската икономика забавеният темп през третото тримесечие? Печели ли България от периферното си положение в ЕС?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 28.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още