IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската статистическа служба потвърди свиването на икономиката през третото тримесечие

БВП на Германия е спаднал с 0,1% през трите месеца до края на септември

13:00 | 24.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия - най-голямата икономика в Европа, се е свила през третото тримесечие на фона на по-ниските потребителски разходи, навлизайки в предполагаема рецесия, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% през трите месеца до края на септември, съобщиха от статистическата служба в петък, потвърждавайки първоначалните данни. Потребителските разходи са спаднали с 0,3% спрямо предходното тримесечие, а държавните разходи са се увеличили.

Данните разкриват борбата на страната да се възстанови както от енергийната криза миналата зима, така и от нарастващото въздействие на по-високите разходи по заемите. Германия е единствената голяма икономика, която според Международния валутен фонд ще се свие тази година.

Високите цени на енергоизточниците и слабият растеж в световен мащаб продължават да създават големи пречки за огромното фабрично производство в Германия. Няколко големи индустриални фирми започнаха да свиват разходите си, а производителят на химикали BASF SE планира да намали инвестициите с почти 15% през следващите четири години.

Публикуваните в четвъртък бизнес проучвания отчетоха „значителна слабост“ в частния сектор, въпреки че смекчаващите се условия са индикатор за връщането към растежа през следващата година.

Високите лихви продължават да оказват силно влияние и върху търсенето, като пълното им въздействие върху икономиката предстои да бъде усетено. Не се очаква разхлабване на паричната политика скоро въпреки сериозното забавяне на инфлацията до 2,9% през октомври, твърдят от Европейската централна банка.

Централните банкери, включително гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел, дори казаха, че може да е необходимо още едно повишение на лихвите, за да се върне растежът на потребителските цени към целта от 2%, отхвърляйки пазарните залози за понижение още през април.

Решението на Конституционния съд по държавния бюджет от миналата седмица е поредната изненада. По оценка на Bloomberg Economics икономиката може да нарасне през следващата година с по-малко от половината от темпа, който иначе би могла да постигне в зависимост от това как реагира правителството на решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 5 месеца
Г'а ядуа кифтета н'и риваа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Gna
преди 5 месеца
Честито да им е нулевото десетилетие, което им предстои. При този дефицит и такава инфлация да записваш спад на БВП говори за сериозни проблеми. В момента пазара на коли, който като цяло се движеше от 3-4 държави в това число Германия се променя коренно. Китай, Турция, Русия, Индия, Иран,Виетнам, Мароко и традиционните САЩ, Ю. Корея и Япония се борят за по-голямо парче. Германия и Франция надолу яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още