IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще иска от чужденците да подписват декларация за "лоялност" към режима

Влизащите в страната ще се ангажират да не оспорват Кремъл по въпроси като войната на президента Владимир Путин в Украйна и забраната за „пропагандиране на LGBT отношения“

15:47 | 29.11.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Русия иска чужденците, влизащи в страната, да подписват „споразумение за лоялност“, с което се ангажират да не оспорват Кремъл по въпроси като войната на президента Владимир Путин в Украйна и забраната за „пропагандиране на LGBT отношения“, съобщава Ройтерс, цитирайки агенция ТАСС.

Съгласно проектозакон, подготвен от Министерство на вътрешните работи, чужденците, пристигащи в страната, трябва да подпишат декларация, че са съгласни да следват забраните, „установени в защита на националните интереси на Русия“, съобщава руската агенция в сряда, цитирайки документа. Не е ясно дали мярката ще важи само за посетители за кратко или и за чужденци с дългосрочни визи, с които да живеят и да работят в Русия.

Проектозаконът ще ги задължава да не „дискредитират“ политиките и политическите лидери на Русия или да отричат „значимите морални и други ценности, включително идеи за брака като съюз между мъж и жена“, участвайки в „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения“, казва ТАСС. Опитите да се „изкриви“ ролята на Съветския съюз в победата над нацистка Германия през Втората световна война също се включват в декларацията.

Откакто започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., Кремъл извършва най-мащабните репресии срещу дисиденти у дома от десетилетия, затваряйки най-изтъкнатите критици на Путин и принуждавайки други да избягат в чужбина, за да избегнат затвора. Тъй като Путин вероятно скоро ще обяви кандидатурата си за пети мандат като президент на изборите през март, официалните лица сега явно се фокусират върху потискане на всеки потенциален протест или критика на управлението му.

Върховният съд на Русия трябва да разгледа в четвъртък искане от Министерството на правосъдието „международното ЛГБТ обществено движение“ да бъде обявено за екстремистко.

Руските власти се опитват да заздравят контрола по време на предизборната кампания, за да избегнат провокации, тъй като възприемат всички чужденци за потенциални агенти на Запада, казва политологът Татяна Становая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още