IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Догодина ЕС ще може да произведе 1 млн. снаряда

ЕС вече е доставил или в момента произвежда за Украйна 480 хил. снаряда

16:06 | 30.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images
Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Догодина Европейският съюз (ЕС) ще може да произведе един милион снаряда, съобщи днес председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен на събитие, организирано от Европейската агенция по отбрана. Тя добави, че ЕС вече е доставил или в момента произвежда за Украйна 480 хил. снаряда.

Фон дер Лайен говори за необходимостта от повишаване на европейското военно производство заради нуждите на украинските сили и за да се запълнят запасите в ЕС. По нейните думи е необходимо поръчките да се изпълняват от европейски предприятия, за да се прекрати съществуващата зависимост от внос, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Войната в Украйна е свързана с разход на военно оборудване повече от всяка друга война досега. Русия от началото на войната е изстреляла 10 млн.  снаряда за година, Украйна използва 10 хил. дрона месечно, посочи председателят на ЕК.

Истината е, че нямахме достатъчно запаси от боеприпаси, защото мислехме, че не ни трябват. Въоръжените сили на държавите от ЕС трябва да бъдат в готовност за противодействие на всякакви заплахи. Необходим е по-силен европейски принос за дейността на НАТО, настоя Фон дер Лайен.

Имаме стратегическа отговорност не само към Украйна, а и към страните от Западните Балкани. Променената стратегическата среда налага отговорността ЕС да поддържа Украйна във войната, докогато е необходимо. Няма да бъде лесно, но ангажиментът ни трябва да бъде непоколебим. Русия се опитва да си върне инициативата, обстановката на бойното поле е трудна. Това не е причина да се намали, а да се увеличи подкрепата за украинците. Путин няма пълен контрол над присвоените украински области, Украйна изтласка руските сили от половината от първоначално овладените земи, добави Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 5 месеца
Тия 500к които са предоставили са абсолютно смешни. Изпитвали затруднения да произведат 1млн снаряда за 1 година. В този ЕС участват над 20 страни, имат си печатница да си печатат Евро колкото искат и пак не могат да намерят кой да ги произведе. Това показва колко Тромова и Неработещ съюз е това. Та днес Руснаците хвърлят между 20к до 30к от този вид снаряди на ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
wart
преди 5 месеца
Ти долна кривокрака предателка усойница трябва да бъдеш съдена като - подстрекател която провокира Украйна за да се пролива още повече кръв. Престъпница долна проклета лицемерка ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още